Усвојен Акциони план

Чланови Владе Републике Србије усвојли су, на јучерашњој седници, Акциони план о хармонизацији економских односа Србије и Црне Горе, саопштено је на конференцији за новинаре. Министар финансија и економије Божидар Ђелић, један од учесника конференције, оценио је да ће смањење царинских стопа условити смањење јавних прихода за око 70 милиона евра годишње, што је већ урачунато у план израде ребаланса буџета. Он је додао да из ЕУ већ стижу сигнали да ће уз већ одобрених 130 милиона евра, Србији и Црној Гори бити дато и додатних 70 милиона евра макрофинансијске подршке, управо захваљујући Акционом плану.

Он је рекао да је на седници Владе усвојен и Нацрт царинског закона, којим су предвиђене све оне надлежности које су неопходне царинској служби Србије како би имала пуне ингеренције над територијом Србије и како би са канцеларијом царине Црне Горе, на нивоу државне заједнице, могла да гарантује за порекло робе која се налази на територији Србије и Црне Горе.
Чланови Владе очекују да се после усвајања Акционог плана, на Самиту Европске уније у Солуну
конкретизује политика ЕУ према државној заједници. То подразумева почетак израде Студије изводљивости и почетак процеса стабилизације и придруживања, односно дефинисање рокова и услова које Србија и Црна Гора мора да испуни да би стекла шенгенски статус.