Усвајањем буџета Србија пред успешним завршетком аранжмана са ММФ-ом

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић рекао је синоћ у интервјуу Првом програму Радио-телевизије Србије да је обавестио Међународни монетарни фонд (ММФ) о усвајању буџета за 2006. годину и изразио наду да ће бити успешно завршен трогодишњи аранжман са ММФ-ом.

Динкић је нагласио да је успешан завршетак трогодишњег аранжмана са ММФ-ом услов за отпис око 700 милиона долара дуга који Србија има према Париском клубу.

Према његовим речима, то ће Србији омогућити да смањи јавни дуг, који је 2000. године износио око 170 одсто друштвеног производа, а данас је око 55 одсто, док ће додатни отпис 700 милиона долара дуга према Париском клубу смањити спољни дуг на око 50 одсто друштвеног производа.

Министар је указао на то да ће највише новца из буџета бити утрошено на пољопривреду и културу – 5,4 милијарде динара за набавку нове пољопривредне опреме и 6,4 милијарде динара за институције културе, уз напомену да су се уштедама у буџету за 2006. годину стекли услови да се смање порези и доприноси за плате.

Он је истакао да је када је пре две године формирана Влада дефицит у буџету био око 40 милијарди динара, да би сада буџетски суфицит био око 30 милијарди динара.

Такође, Динкић је најавио да ће бити исплаћено и 45 милијарди динара дуга пензионерима, у готовини и у неколико рата, од којих ће прва бити исплаћена у децембру.

Према његовим речима, капитални део буџета већи је за 52 одсто у односу на 2005. годину, и то без улагања у путну инфраструктуру јер је Дирекција за путеве постала посебно јавно предузеће које ће из сопствених прихода градити путеве.

Министар је нагласио да ће три пута више новца у 2006. години бити уложено за стамбене кредите и форсирање извоза, док ће Фонд за младе таленте имати 900 милиона динара, уместо досадашњих 450 милиона.

Највише уштеда остварено је реформом здравства, из ког треба да оде око 9 хиљада запослених, док ће бити запослено само хиљаду нових кадрова, навео је он и додао да ће плате лекарима у наредној години бити повећане за око 30 одсто, а да ће однос плата у здравству бити 4:2:1, у односу лекари – медицинске сестре – неквалификовани радници.

Динкић је указао на то да ће приоритети Владе Србије у наредној години бити наставак високог привредног раста и обарање инфлације.