Успостављена макроекономска стабилност

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је данас, на конференцији за новинаре, да је, први пут, ове године у буџету Републике Србије забележен суфицит од милијарду и 730 милиона динара, чиме је успостављена макроекономска стабилност.

Он је нагласио да овогодишњи дефицит буџета неће прећи 30 милијарди динара и додао да је укупан кумулативни дефицит, у првих осам месеци, смањен
на 17, 6 милијарди динара.
Упоређујући преглед оствареног дефицита буџета Републике Србије, за првих осам месеци у 2003. и 2004. години, министар Динкић је нагласио да је забележена уштеда у буџету од 7,4 милијарди динара.
Динкић је рекао да су укупни расходи, за првих осам месеци, 225 милијарди динара.
«Највеће издатке из буџета представљају трансфери организацијама обавезног социјалног осигурања, трансфери на савезном нивоу, плате и додаци запосленима, потом субвенције ЖТП-у и пољопривреди, накнаде за социјалну заштиту и стара девизна штедња», објаснио је министар.
Говорећи о исплати Зајма за привредни препород, Динкић је рекао да је, за првих неколико дана, исплаћено око милијарду евра и додао да сви они који су закаснили са пријавама ових потраживања то могу да учине до 30. априла 2005. године.
Он
је нагласио и да је Влада Републике Србије и Министарство финансија, до сада исплатило 411 милиона динара за премије за овогодишњи род пшенице, од чега је 389 милиона динара дато директно млиновима, за исплату пољопривредницима, а 22 милиона динара на рачуне индивидуалних пољопривредних произвођача.