Успешно завршена посета Давосу

Делегација Владе Републике Србије, коју је предводио премијер Зоран Ђинђић, а у којој су били и министри Божидар Ђелић, Александар Влаховић и Горан Питић, разговарала је на годишњем састанку најеминентнијих личности светске политичке и економске сцене, који организује Светски економски форум, са Ен Кругер, замеником генералног директора Међународног монетарног фонда.

„Мислим да смо успели да јој објаснимо да је наша економија по својим капацитетима много способнија да се развија, када се имају у виду финансијска средства која јој стоје на располагању. Ми имамо финансијска средства у земљи, која због велике финансијске строгости не улазе у привреду“, рекао је Ђинђић.

Он је рекао да је ММФ „врста главног контролора јавних финансија у свим земљама“, који даје обавештење свим другим инвеститорима да ли су јавне финансије једне земље здраве и да ли је политика коју води једна влада економски добра, преноси агенција Бета.

„У складу са тим, ММФ тражи штедњу и рестрикције. Ми желимо да се наша привреда мало ослободи и добије кредите, као и да се нашој привреди не постављају тако строги механизми и да се ризик који се везује за нашу земљу смањи“, рекао је он.

Ђинђић је казао да ће 2003. бити година већих активности у предузећима и привреди. „Успели смо да успоставимо макроекономски ниво и покажемо свету да нисмо народ који тражи више него што заради, који се не задужује тек тако да би решавао своје дневне проблеме, као и да не подлежемо штрајковима и притисцима за неоправдано повећање плата и издатака“, рекао је он.

Министар финансија и економије Божидар Ђелић рекао је да Влада Србије не жели само да постигне стабилизацију, већ и да се посвети даљем економском развоју и развоју стандарда становништва. „На први поглед постоји некомпатибилност између стабилизације и дисциплине са једне стране и раста и развоја животног стандарда са друге стране. Међутим, на дуги рок, те две ствари су спојене и тражимо прави коктел да одржимо стабилност јавних финансија“, казао је Ђелић.

Ђелић је оценио да на Светском економском форуму у Давосу влада песимистичка атмосфера због ирачке кризе. Он је рекао да Србија жели да остане ван криза и да има довољно залиха нафте и бензина, а да ће се Влада Србије понашати у складу са кретањима на светском тржишту нафте и нафтиних деривата.

На 33. самиту, који се одржава од 23. до 28. јануара, представници Владе Србије сусрели су се и са другим водећим личностима светског бизниса и политике, међу којима са државним секретаром САД Колином Пауелом, веома утицајним америчким конгресменом Джимом Колбијем и новим председником Бразила Луизом Инасиом да Силвом. Такође, премијер и министри су представницима водећих компанија презентовали промене у српској привреди и могућности за страна улагања.

Премијер Ђинђић је са другим лидерима земаља југоисточне Европе и Европске уније учествовао у дискусији „Нова Европа“ о будућности проширења Европске уније и променама које предстоје Европи као континенту.

Самит у Давосу, чији је овогодишњи лајтмотив „Изградња поверења“, посвећен је прегледу светских економских перспектива, а једна од главних тема је криза у Ираку. На самит у Давосу позвано је 2.150 учесника из 99 земаља.

Светски економски форум, са седиштем у Женеви, јесте независна организација, основана донацијама преко хиљаду највећих светских компанија. Форум има посредничку улогу у стварању партнерстава између пословних, политичких, академских и осталих лидера светског друштва у циљу даљег економског раста и друштвеног развоја.