Ускоро трезор и управа за јавне набавке

Додатна средства у донацијама Европске уније, чија је друга транша од 40 милиона евра реализована, а трећа од 45 милиона евра најављена за мај, помоћи ће да се у Србији заврше крупни пројекти у сфери јавних финансија и пореског система, попут установљавања трезора при Министарству финансија и Управе за јавне набавке до пореске школе за запослене у РУЈП-у и независне, државне ревизије, која би контролисала токове државних пара.

Од средстава ЕУ, како је у разговору за »Политику« истакао проф. др Дејан Поповић, заменик републичког министра финансија и економије, више милиона евра намењено је пројекту установљавања трезора при Министарству финансија и економије, што је кључна фаза у спровођењу свеобухватне буџетске реформе у оквиру реформе јавних финансија.

Други велики пројекат иза кога ће стати Европска агенција за реконструкцију са више од милиона евра је изградња управе за јавне набавке, а Предлог закона о јавним набавкама, како подсећа проф. Поповић требало би да буде усвојен на редовном заседању Скупштине Србије које почиње у марту.

Сваки корисник буџетских средстава мораће убудуће да поступа по новом закону, која предвиђа сложеније процедуре од досадашњих, па неће више могуће » набавке у војсци за суме од којих се човек хвата за главу«.

Новим законом је осим Управе за јавне набавке, предвиђено и увођење комисије за заштиту права учесника, која ће бити независна од Владе, јер ће је именовати парламент.

Трећи велики пројекат је модернизација пореске администрације, за шта је потребно више донатора. Како објашњава др Поповић, постојећа Републичка управа јавних прихода, која има добре потенцијале, ипак, је навикла да ради у старом систему, који је почивао пре свега на државним и друштвеним предузећима.