Управа царина Министарства финансија запленила преко 50 килограма дроге, 200. 000 евра и разну скупоцену робу

У протеклих недељу дана службеници Управе царина Министарства финансија Републике Србије су у сарадњи са граничном полицијом, у неколико одвојених акција, запленили преко 50 килограма марихуане, више од 200.000 непријављених евра, као и разну скупоцену робу попут луксузног аутомобила, два оригинална “ролекса“, као и калупе за печате са ознакама граничне полиције Хрватске и Словеније.

Овим акцијама не само да је онемогућена дистрибуција наркотика и новца сумњивог порекла, већ је спречен покушај нелегалне трговине предметима, попут скупоценог возила које би било
скинуто са осигурања и украденим калупима за печате пограничних органа суседних држава којима би се, да то није онемогућено, производила фалсификована документа.

42 килограма марихуане у аутобусу

Цариници су у сарадњи са полицијом, на граничном прелазу Хоргош
10. јула 2018. године у поподневним часовима спречили покушај кријумчарења готово 42 килограма марихуане.

Дрога је откривена када је за контролу издвојен аутобус јагодинских регистарских ознака који саобраћа на релацији Србија-Аустрија. Приликом сусрета са цариницима нико од укупно 49 путника није пријавио ништа изузев личног пртљага.

Међутим, цариници су међу личним пртљагом пронашли и два кофера до врха напуњена пакетима марихуане.

Након увиђаја полиције и јавног тужиоца испоставило се да је сваки од пронађених 40 пакета тежак преко једног килограма, тако да је укупна тежина заплењене дроге око 42 килограма.

37-годишњи Крушевљанин, који је идентификован као власник кофера са марихуаном, предат је полицији у даљу надлежност.

Подсећамо да је пре мање од недељу дана у заједничкој акцији Управе царина, нишке полиције и Службе за превенцију наркоманије Управе криминалистичке полиције приликом контроле „пежоа 307“ бујановачких регистарских ознака, у околини Гњилана заплењено око десет килограма марихуане спакованих у 10 пакета.
Захваљујући фибер оптици, коју цариници користе да би допрли до тешко доступних места, најпре су у тапацирунгу аутомобила са леве стране пронађена два пакета марихуане, да би потом и испод тапацирунга на десној страни била пронађена још четири идентична пакета дроге. На крају су и испод хаубе откривена још четири таква пакета.

82.000 непријављених евра и дрога на Хоргошу

На улазној страни прелаза Хоргош 10. јула 2018 године заплењено је и преко 82.000 непријављених евра и мања количина кокаина и марихуане.
Непријављени новац пронађен је код двоје немачких држаљана турске националности, старих 56 и 54 године, који су приликом сусрета са цариницима рекли да немају ништа да пријаве и да код себе имају по 10.000 евра, колико се без пријављивања може пренети преко границе.

Међутим приликом прегледа аутомобила „шкода октавија“ немачких регистарских ознака, којим су путовали, у торби која се налазила на поду испред ногу путнице сувозача, у три несесера пронађено је укупно 102.100 евра.

Даљом контролом су у јакни која се налазила на задњем седишту аутомобила, у футроли за наочаре пронађене и две кесице са мањом количином, како су показале приручне анализе, кокаина и марихуане.

Подсећамо да су пре само неколико дана цариници на аеродрому Никола Тесла задржали 143.000 евра, које је 30-годишњи руски држављанин покушао да без пријављивања унесе у Србију.


За два дана – два луксузна „ролекса“ на аеродрому

Цариници су 10. јула 2018. године на аеродрому „Никола Тесла“ спречили путницу да без пријаве унесе нов мушки сат „ролекс“ за који је у Швајцарској тражила повраћај ПДВ-а.

У прекршају се нашла 23-годишња студенткиња, држављанка Србије, која је допутовала летом из Цириха, упутивши се по преузимању чекираног пртљага са карусела ка зеленом контролном пролазу, намењеном онима који немају ништа за царињење.

Њен пртљаг је ипак подвргнут рендгенској контроли, када је у њеној ташни, поред личних ствари, пронађен мушки „ролекс“ у оригиналној футроли и празна футрола женског сата исте марке, који је путница носила на руци и за који је било јасно да је коришћен.

Међутим, на питање да ли има рачун за мушки сат који јој је пронађен у ташни, путница је одговорила да је сат купила још у фебруару и да нема сачуван рачун, као ни оригинлни захтев за повраћај пореза, не знајући да српски цариници већ располажу тим подацима захваљујући сарадњи са швајцарским колегама. Упоређивањем података установљено је да је тамо извршен повраћај ПДВ-а за мушки сат „ролекс“, вредан 10.500 швајцарских франака и да се ради управо о том „ролексу“, који путница није пријавила.

Подсећамо да се сличан случај догодило и дан раније, када је Канађанка која је допутовала летом из Лондона покушала да избегне плаћање царинских дажбина тако што је нов женски „ролекс“, вредности преко 700.000 динара покушала да прокријумчари на руци.

Заплењен „ауди“ од 70.000 евра на Келебији

Цариници су 8. јула 2018. године, на улазу граничног прелаза Келебија, спречили Београђанина да уђе у земљу у аутомобилу немачких регистарских ознака без икаквог покрића за управљање возилом страних таблица.
Прекршај је откривен у „аудију“ којим се из Немачке ка Србији враћао 25-годишњи држављанин Србије из Београда.
На питање царинских службеника да ли има нешто да пријави, одговор је гласио да нема ништа.
И заиста, контролом путника и аутомобила нису пронађене неправилности, али је провера докумената показала нешто сумњиво.
Наиме, возач није имао ни радну ни боравишну визу, нити било какав други документ којим би му било дозвољено да вози аутомобил страних регистарских ознака.
Цариници сумњају да је путник намеравао да аутомобил купљен у Немачкој без плаћања царинских дажбина увезе у Србију, а да га накнадно скине са осигурања у иностранству.

Аутомобил, кључеви и саобраћајна дозвола возача привремено су задржани у суботичкој царинарници до окончања прекршајног поступка.


Одузети печати за лажно оверавање пасоша

Цариници су у сарадњи са полицијом 9. јула 2018. године, на излазу граничног прелаза Хоргош, спречили изношење осам калупа за печате са ознакама граничних полиција Хрватске и Словеније.
Када је „мерцедес“ београдских регистарских ознака којим је из Шапца ка Бечу путовао 39-годишњи српски држављанин стигао на ред за контролу, возач је цариницима рекао да нема ништа да пријави.
Међутим, цариници су код возачевог седишта, у прегради наслона за руку, испод осталих ствари пронашли скривени садржај замотан у папир.
У папир је било завијено осам силиконских калупа за печате са ознакама граничних полиција Хрватске и Словеније.
Реч је о улазним и излазним печатима који служе за оверавање пасоша особама које нису из ЕУ, како би у њој могли да бораве и дуже од дозвољена 3 повезана месеца.

Возач је цариницима рекао да је калупе за печате намеравао да прода, а према незваничним информацијама услуга оверавања пасоша таквим печатом се скупо плаћа и може да достигне цену и од 500 евра.
Како се ради о покушају фалсификовања докумената, против возача је поднета и кривична пријава.