Уговор о техничкој помоћи Швајцарске Агенцији за осигурање депозита

Министарка финансија у Влади Републике Србије Диана Драгутиновић, амбасадор Швајцарске у Србији Ервин Хофер и директор Агенције за осигурање депозита Милорад Џамбић потписали су уговор о техничкој помоћи Швајцарске тој агенцији у износу од 2,74 милиона евра. Уговор је потписан између Републике Србије, коју заступају Министарство финансија и Агенција за осигурање депозита, и Швајцарске Конфедерације, коју заступа Државни секретаријат за економију (СЕЦО).

Министарка Драгутиновић је објаснила да је уговор о техничкој помоћи усмерен на финансијски сектор у Србији, пре свега да се заштити државно учешће у девет банака и три осигуравајућа друштва.

Према њеним речима, у четири од девет банака држава Србија има већинско власништво, а донација Швајцарске биће усмерена и на повећање учешћа државног власништва у тим банкама и осигуравајућим друштвима.

Министарка Драгутиновић најавила је могућност да три или четири од девет поменутих банака буду спојене у једну већу, и додала да о томе тек треба да буде донета одлука.