У овој години повећање плата лекара и медицинских сестара за 40,5 одсто и инвестиције у здравство вредне 350 милиона евра

Министар финансија Млађан Динкић најавио је данас да ће Влада Србије инвестирати у 2006. и 2007. години око 350 милиона евра у здравство, од чега ће око 200 милиона евра бити обезбеђено из приватизационих прихода, док ће остатак, од око 150 милиона, чинити кредити. Динкић је такође најавио да ће, након што је број запослених смањен по основу социјалног програма за око 10.000 људи (у октобру је отишло 7.140 запослених и у фебруару још више од 2.000), лекари и медицинско особље добити повећање плате од 40,5 одсто, док ће зараде неквалификованог особља бити повећане за 10,4 одсто.

„На почетку мандата Владе Србије распон зарада у здравству био је три према један, а данас смо синдикатима предложили да тај однос буде 4,45 према један. Тиме скоро један коефицијент дижемо распон у корист лекара и медицинских сестара и техницара, са идејом да се поштују струке које носе здравствени систем“, истакао је Динкић и најавио да ће ове године бити предложен и социјални програм за немедицинско особље.

Министар здравља Томица Милосављевић је најавио да ће око 100 милиона евра бити уложено у хитну реконструкцију болница и друге пројекте и најавио завршетак болнице „Дедиње 2“, „Каменица 2“, породилиште у Пожаревцу, поликлинике на Бежанијској Коси у Београду,
Института „Торлак“ из кредита Европске инвестиционе банке и других великих пројеката. Он је истакао да се рационализацијом створио простор да се повећају плате онима који су остали да раде, и да се ускоро отворе радна места за 300 младих лекара и 700 медицинских сестара.

Милосављевић је најавио комплетну реконструкцију свих 160 домова здравља у Србији, и изразио очекивање да ће се након тога поправити услови лечења грађана, али и услови рада здравствених радника.