У интересу пореских обвезника да се евидентирају за ПДВ

Директор Пореске управе Републике Србије Владимир Илић изјавио је да је у интересу пореских обвезника да се евидентирају за порез на додату вредност (ПДВ), јер само они који су регистровани за ПДВ могу остварити право на одбитак пореза.

Илић је на данашњој конференцији за новинаре поновио да ће ПДВ створити једнак привредни амбијент за све обвезнике, пошто ће смањити сиву економију и елиминисати непосредну конкуренцију оних који не плаћају порезе, и подсетио на то да рок за регистрацију пореских обвезника истиче 30. септембра.

Он је навео да се до 14. септембра пријавило више од 1.100 обвезника и да ће приход у буџету, захваљујући увођењу ПДВ-а, бити повећан за 30 одсто.

Казне за правна лица која се не евидентирају до 30. септембра износе од 100 хиљада до милион динара, док су казне за предузетнике у висини од 12.500 до 500 хиљада динара, а за одговорно лице у фирмама од 10 хиљада до 50 хиљада динара.

Обавезу да се евидентирају за порез на додату вредност имају сва лица која су у претходних 12 месеци остварила укупан промет већи од милион динара, а мањи од два милиона динара, односно који процењују да ће у наредних 12 месеци остварити укупан промет већи од милион динара, поновио је Илић и додао да се евиденционе пријаве могу добити у било којој филијали или експозитури Пореске управе, као и на њеној Интернет адреси.