У Давосу изражена жеља да Србија настави путем реформи

Министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић изјавио је данас да су током одржавања Светског економског форума у Давосу представници економске и политичке елите изразили жељу да Србија успе у настојању да до краја спроведе започете економске реформе.

Ђелић је на конференцији за новинаре рекао да је током одржавања овог скупа имао више од четрдесет билатералних састанака на којима је представио економске резултате остварене у последње три године и да је том приликом саговорницима предочио да у Србији постоји довољно мудрости и снаге да се направи демократска и стабилна влада која ће знати да настави да води земљу путем позитивних економских и политичких процеса.

Он је нагласио да је један од циљева учешћа на Светском економском форуму и обнова контаката са представницима великих светских компанија, а посебно оних које су већ присутне у нашој земљи, као што су Холцим, Лафарж и Филип Морис, које је оценио као наше амбасадоре у свету пословања, привреде и финансија.

Министар је истакао да су представници компанија изразили очекивање да се у Србији што пре формира нова влада, уведе порез на додату вредност као најбоља гаранција сузбијања сиве економије и настави развијање добрих односа Србије и Црне Горе са суседима у региону. Он је додао да је, такође, изражено интересовање за то на који начин ће се наставити процес интеграције државне заједнице са Европском унијом (ЕУ).

Ђелић је високом представнику за спољну политику и безбедност Хавијеру Солани и саветнику председника Европске комисије Стефану Санину, који су желели да знају како ЕУ у овом тренутку може да помогне Србији, рекао да је најважније да ЕУ не одмогне Србији и да би све будуће одлуке Европске уније, ма какве оне биле, требало да исказују један партнерски однос, а никако казну или условљавање.

Он је нагласио да је, такође, саговорницима сугерисао да би ЕУ требало да са будућом владом у Србији оствари дијалог на највишем могућем нивоу и о стратешким питањима и додао да су Солана и Санино потврдили да ће овај приступ бранити на предстојећим састанцима Европске уније.

Ђелић је навео да је током сусрета са потпредседником владе и министром финансија Руске Федерације Алексејом Кудрином добио уверавања да ће влада ове земље највише за месец дана у потпуности потврдити технички договор о третирању узајамних дугова из новембра прошле године.

Према Ђелићевим речима, представници Међународног монетарног фонда (ММФ) сложили су се да је макроекономска ситуација у Србији добра, али су истовремено подсетили на то да ће даље транше финансијске подршке ове институције захтевати потврду једног броја реформских праваца, као и да би изгласавање буџета Републике Србије за ову годину требало да буде у складу са трогодишњим планом потписаним са овом финансијском институцијом у мају прошле године, а који покрива период од 2002. до 2005. године. Ђелић је подсетио на то да од успешног извршења овог плана зависи додатни отпис од 15 одсто нашег дуга према Париском клубу.

Са представницима међународне невладине организације за борбу против корупције Транспаренси интернешенел постигнут је договор о одржавању састанка на коме би се утврдили начини и могућности напретка Србије на ранг-листи ове организације, истакао је Ђелић и додао да се наша земља тренутно налази на 106. месту од укупно 130. Истовремено, професор Универзитета Харвард Мајкл Портер изразио је жељу да заједно са стручњацима из Србије направи регионални пројекат за конкурентност југоисточне Европе.

Ђелић је истакао да је током одржавања Светског економског форума Србији упућен и званични позив за учешће на Европском форуму, који ће се крајем априла одржати у Варшави, а на тему проширења Европске уније.