Три новосадске банке потписале уговоре о кредитирању куповине станова

Министар финансија Млађан Динкић присуствовао је данас у Новом Саду потписивању уговора између Панонске, Новосадске и Металс банке и Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, на основу којег ће од нове године ове три банке почети са одобравањем кредита за куповину станова.

Динкић је том приликом истакао да ће кредити бити одобравани на рок од 20 година, уз камату мању од девет одсто на годишњем нивоу уколико корисник обезбеди 20 одсто учешћа, а уз 20 одсто депозита камата ће бити мања од 7,5 одсто.

Он је објаснио да ће Корпорација осигуравати кредите у износу до 200.000 евра и гарантовати за 75 одсто потенцијалног губитка банака, као и да ће свака банка појединачно прописати максималан износ кредита.

Динкић је оценио да се од оваквог модела кредитирања куповине станова очекује да донесе прави „бум“ у станоградњи јер се процењује да је око 60.000 домаћинстава у Србији у стању да отплаћује те кредите. Он је додао да ће у другој фази бити осигуравани и кредити намењени грађевинарима.

Директори Новосадске и Панонске банке Владимир Медан и Срђан Петровић нагласили су да су ове две банке и до сада одобравале стамбене кредите, али да ће им уговори са Националном корпорацијом за осигурање стамбених кредита омогућити одобравање кредита под повољнијим условима и уз мање ризика.

Директор Металс банке Ананије Павићевић навео је да ће та банка, уместо планираних пет милиона евра, обезбедити додатна средства за кредитирање куповине станова.

Уговоре о кредитирању куповине станова са Националном корпорацијом су, поред три новосадске пословне банке, до сада потписале Рајфајзен и ХВБ банка.