Токио ће се заложити за ревизију статуса СЦГ у ОЕЦД-у

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је да је министар финансија Јапана Садаказу Тањигаки у данашњем разговору обећао да ће се Токио заложити за ревизију статуса Србије и Црне Горе у Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Динкић је навео да је Тањигаки такође обећао и да ће од Јапанске банке за међународну сарадњу и Јапанске организације за спољну трговину затражити да подрже инвестиције јапанских фирми у Србији.

Министар финансија у Влади Србије изјавио је српским новинарима у Токију, где борави у вишедневној службеној посети, да је јапанском министру указао на то да је статус СЦГ у ОЕЦД-у неоправдано низак и да је то препрека за улагања.

Он је поновио да Србија тражи стратешког партнера у Јапану и додао да је министар финансија Јапана одао током разговора признање економским реформама Владе Србије.

Динкић је оценио да је интересовање јаких предузећа за његову презентацију најбољи показатељ да је Србија успела да анимира јапанске инвеститоре и истакао да су представници јапанске дуванске корпорације „Джепен тобако“, која има 25 фабрика у свету, потврдили да ће озбиљно размотрити позив да учествују на тендеру за акције фабрике дувана у Сенти, чији је већински власник држава Србија.

Јапанци су до сада доста помогли Србији донацијама, али нису пуно инвестирали зато што је Србија раније сматрана земљом високог ризика. Сада је, међутим, ситуација другачија јер је наша земља убрзала приватизацију, остварила висок привредни раст и добила задовољавајући међународни кредитни рејтинг, изјавио је он, истичући да је то допринело стварању повољних услова за озбиљне пословне преговоре.

Динкић је такође навео да је стварању добре климе за улагање у Србију допринела и чињеница да је Београд започео преговоре са Европском унијом ради закључења Споразума о стабилизацији и придруживању, као и привођење крају аранжмана с Међународним монетарним фондом.

Управо зато сигуран сам да ће већ следеће године стићи прва велика јапанска инвестиција у Србију и да ће онда уследити домино ефекат, односно низ нових улагања у нашу земљу, рекао је он.

Према његовој оцени, повољној ситуацији за инвестирање у Србију доприноси и чињеница да су трошкови пословања у нашој земљи сада повољнији него у другим деловима средње и источне Европе.

Земље из тог дела Европе су ове године приступиле Европској унији, па су трошкови пословања у њима знатно повећани, што би требало да усмери пажњу јапанских инвеститора ка нашој земљи, објаснио је Динкић.

Динкић сутра путује из Токија за Нагоју, где ће, у оквиру пословног семинара, разговарати с представницима јапанских фирми, потенцијалних инвеститора у српску привреду, укључујући и представнике аутомобилског гиганта Тојоте.

У четвртак, 3. новембра, на државни празник у Јапану, Динкић ће посетити древну јапанску престоницу Кјото, а после тога ће отпутовати у Осаку, где га очекује још један инвестициони семинар за фирме базиране у региону Кансаи, међу којима је и велики произвођач електронске робе „Панасоник“.