Сви који су угрожени последицама елементарних непогода биће збринути

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је да је Влада на данашњој седници донела Одлуку о образовању Координационог тела које ће се бавити усмеравањем активности у отклањању последица насталих активирањем клизишта и проценом штете на територији угрожених општина.

Он је навео да ће ово тело чинити шест министара, а да ће председник бити министар за капиталне инвестиције Велимир Илић и истакао да је у последње две недеље 370 милиона динара уплаћено интервентно за помоћ настрадалим подручјима.

Већ су потрошена сва средства из буџета која су предвиђена за елементарне непогоде, указао је Динкић, уз напомену да ће бити обезбеђена ванредна средства и да ће сви који су сада угрожени бити збринути.

На следећој седници Владе, како је најавио, биће одобрена ванредна средства, а Министарство финансија ће размотрити могућност узимања још једног кредита од Развојне банке Света Европе.

Прошле године смо од ове банке узели један кредит за отклањање последица поплава у Банату, подсетио је Динкић и рекао да је то било под веома повољним условима.

Он је, такође, навео да је Влада данас прихватила Нацрт уговора којим се омогућава докапитализација Комерцијалне банке, највеће домаће банке, од стране Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Министар је прецизирао да ће ЕБРД платити 70 милиона евра за 25 одсто власништва у овој банци да би постала мањински акционар у њој, док ће држава и даље бити већински власник са 50,7 одсто капитала.

ЕБРД плаћа скоро три пута више у односу на вредност банке, указао је Динкић и додао да су преговори трајали шест месеци и да ова трансакција отвара могућности за то да Србија добије банку која ће моћи да послује и ван граница земље.

Према његовим речима, докапитализацијом ће Комерцијална банка, уместо садашњих 75 милиона евра, имати капитал од 170 милиона евра и тиме постати убедљиво најјача банка у Србији, не само по висини штедње већ и по висини капитала, и прва банка која ће почетком априла аплицирати за лиценцу у Босни.