Светска банка: Србија шаље поруку стабилне и сигурне земље на Балкану

Министар финансија Душан Вујовић састао се у Вашингтону са потпредседником Светске банке за Европу и Централну Азију Сирилом Милером.

На састанку, одржаном у оквиру пролећног заседања Међународног монетарног фонда и Светске банке, похваљен је успех у спровођењу и завршетку трогодишњег стендбај аранжмана из предострожности који је Влада Србије почетком 2015. закључила са Међународним монетарним фондом.

Потпредседник Светске банке за Европу и Централну Азију Сирил Милер оценио је да је Србија остварила посебне резултате у домену макро монетарне стабилизације и фискалне консолидације и додао да је оптимиста у односу на правац којим се иде. Милер је рекао да Србија сада, боље него икад, има увид у реалне могућности развоја, те да јој то помаже да прецизно дефинише приоритете у наставку реформи. Он је указао да је, у процесу активног прилагођавања тржишта новој ситуацији на глобалном и регионалном нивоу, важно да Србија остане у групи земаља са најбољим фискалним, макро и реформским резултатима, и на тај начин настави да шаље поруку стабилне и сигурне земље Балкана.

”Србија је остварила запажене помаке на путањи којом је кренула пре неколико година и сада је потребно да са истом посвећеношћу настави позитиван прогрес у завршетку започетих пројеката и реформи” изјавио је Милер и додао да је, због доброг рејтинга и резултата, омогућено зрело тржиште за нове инвеститоре, а да ће Светска банка наставити да сарађује и пружа подршку Влади Србије током изазова који још предстоје.

Министар Вујовић је рекао да Србија планира да истраје у свим реформама које су започете и настави путем динамичног привредног раста и стабилне макроекономске ситуације, наглашавајући значај подршке коју у овом домену, кроз структурне и друге зајмове,
пружа Светска банка.

”Завршили смо трогодишњи аранжман са Међународним монетарним фондом са успехом, али такође имамо низ задатака, попут реформе јавне управе, реформе Пореске управе и пореског система, реструктуирања великих државних предузећа и завршетка процеса приватизације предузећа у власништву државе који су пред нама и које једнако желимо да довршимо”, рекао је министар Вујовић и додао да ће Србија наставити путем динамичног привредног раста и стабилне макроекономске ситуације, наглашавајући значај подршке коју, у овом домену, кроз структурне и друге зајмове, пружа Светска банка.

На пролећном заседању две најважније међународне финансијске институције, који се сваког пролећа одржава у Вашингтону, министар Вујовић и потпредседник Светске банке за Европу и Централну Азију Сирил Милер потписали су и три документа – уговор о донацији и два споразума о саветодавним услугама уз накнаду (енг. Reimbursable Advisory Services, RAS).