Светска банка и Фондација Новак Ђоковић кроз партнерство промовишу рани развој деце у Србији и у свету

Као велики подстицај малој деци широм света, Светска банка и Фондација Новак Ђоковић најавили су партнерску сарадњу у циљу промоције раног развоја деце, која ће промовисати значај улагања у развој деце у најранијем узрасту, као и инвестиције којима ће се помагати деци у угроженим заједницама у Србији.

Заједничка иницијатива под називом “Од раних победа, користи целог живота“ представља спој богатог знања и програма Светске банке у области раног развоја деце и снаге и посвећености српског тенисера Новака Ђоковића да се посвети додатна пажња друштвеној и економској користи коју доносе програми раног развоја деце широм света.

У оквиру ове иницијативе, Светска банка и Фондација Новак Ђоковић са Владом Србије радиће на стварању једнаких услова за децу из сиромашних и угрожених породица. Као први корак, Светска банка разматра са Владом Србије пројекат у вредности до 50 милиона долара за инклузивно образовање и рани развој деце у Србији. Фондација Новак Ђоковић
прикупиће додатна средства за рани развој деце кроз сарадњу са приватним сектором и појединачне донације.

“Данас је велики дан за нашу децу,”рекао је Новак Ђоковић. “Захваљујући партнерству Светске банке и Фондације Новак Ђоковић моћи ћемо много више да урадимо како бисмо побољшали квалитет и приступ раном развоју деце у мојој земљи у наредним годинама. Морамо да се побринемо да сва деца добију једнаку шансу да одрасту и развију се у продуктивне грађане света којима је стало до напретка. Ја сам имао срећу да сам имао такву кључну подршку као дете, и мој је сан да сва деца, у Србији и у свету, такође могу да остваре свој јединствени потенцијал.”

Ђоковић је позвао друге организације и корпорације да се придруже напорима у решавању ових изазова.“Надамо се да ће многи подржати овај циљ, јер само ако радимо заједно, можемо много да урадимо за децу. Тиме што ћемо им дати шансу за фер почетак у животу ми стварамо бољу будућност за цело друштво”, рекао је Ђоковић.

“Влада Србије поздравља ново партнерство Фондације Новак Ђоковић и Светске банке,”истакао је Душан Вујовић, министар финансија, који је присуствовао потписивању.

“Србија спроводии тешке реформе како би повратила привредни раст и унапредила конкурентност. Успех ових реформи зависи од способности Србије да побољша квалитет свог људског капиталау циљу сталног повећања продуктивности. Свесни смо да је улагање у децу од кључне важности за такав раст људског капитала и већу продуктивност, као и најбољи начин да се осигура праведно и фер друштво у будућности. Због тога ћемо се прикључити овој иницијативи кроз нови пројекат који ће финансирати Светска банка и којим ћемо подржати инклузивно образовање и рани развој деце”, рекао је Вујовић.

Цело саопштење прочитајте на сајту Светске банке

http://www.worldbank.org/