Субвенције за набавку фискалних каса

Министар финансија Млађан Динкић подсетио је данас другу групу обвезника за увођење фискалних каса на то да рок за уплату најмање десет одсто аванса за набавку тих каса истиче 31. маја. Ову групу обвезника чине углавном мала предузећа, такозвани паушалци, чији је годишњи промет мањи од два милиона динара.

Он је најавио да ће Влада Србије и Министарство финансија ове недеље донети уредбу о субвенционисању ове групе обвезника (разни сервиси, самосталне трговинске радње, угоститељски објекти) при набављању фискалних каса, у износу од 7.000 динара. Средства која су у овогодишњем буџету Србије обезбеђена за ову намену износе 700 милиона динара, рекао је Динкић и додао да има довољно средстава за све обвезнике из ове групе. То значи да ће држава сносити 40 до 50 одсто трошкова набавке фискалне касе.
Прва група корисника која је већ уплатила десет посто аванса и закључила уговор са произвођачима фискалних каса до 15. јуна има обавезу да се фискализује, односно да почне да евидентира свој промет преко тих каса, после чега крећу контроле. Друга група корисника ову обавезу има од 1. октобра ове године.

Динкић је додао да је Министарство финансија припремило Нацрт закона о фискалним касама, као и измене Закона о порезу на промет, којим се одређене групе ослобађају обавезе увођења фискалних каса.