Строги услови за дуванску индустрију

У Министарству финансија и економије одржан је трочасовни састанак увозника дувана, дистрибутера и произвођача цигарета из Србије са министром финансија Божидаром Ђелићем. Главна тема разговора била је анализа друге верзије нацрта Закона о дувану.

Како је у изјави за РТС рекао након састанка министар Ђелић, кључна промена је у прихватању бројних примедаба да не треба лимитирати број веле трговаца и увозника него успоставити тврде, строге услове да би неко могао да се бави том струком.

“Кључна ствар је да ми нећемо да дозволимо да увозници потписују уговоре са било ким осим са легитимним произвођачима цигарета. Значи, оно што је често био велики проблем, а то је да се појављују у ланцу ове индустрије људи који купују на не толико легалан начин велике количине цигарета од произвођача и после их пласирају на наше тржиште. Ми то нећемо дозволити. И друга ствар која се десила на овом састанку то је да су се чуле многобројне идеје које су нам дали учесници овог састанка који желе да ишчисте тржиште дувана на нашој територији- како, кога и где треба да контролишемо и на који начин. Могу да најавим свима онима који се баве том струком да ће држава веома жестоко кренути у следећих неколико дана и недеља поновно у
веома озбиљне контоле”. Асоцијација увозника и дистрибутера дувана је генерално подржала предлог закона о дувану који ће Влада Србије упутити Скупштини Србије на усвајање.