Средства из Националног инвестиционог плана за Стару Пазову и Пећинце

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да ће за школе у Старој Пазови бити издвојено приближно 95.000 евра из Националног инвестиционог плана за набавку 227 рачунара, а да ће додатна средства бити издвојена и за реновирање школских просторија и набавку опреме за кабинете. Динкић је током разговора са представницима словачке националне мањине у Старој Пазови најавио и повећање плата запосленима у просвети и подсетио на то да ће споразум о томе бити потписан са синдикатима просветних радника 23. октобра.

Говорећи о пројектима у просвети који ће бити финансирани из поменутог плана, министар је изразио незадовољство тиме што су у образовању конкурисали пројекти у укупној вредности од само 50 милиона евра, при чему је навео пример да је за саобраћајнице из Националног инвестиционог плана намењено чак 400 милиона евра. Он је указао на то да ће држава градити под повољним условима станове за запослене у здравству, просвети и јавним службама, уз напомену да је 30 одсто тих станова намењено запосленима у просвети.

Разговору министра финансија са представницима словачке националне мањине у Старој Пазови присуствовао је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Србије Горан Живков. Динкић и Живков посетили су након тога газдинство Долинај Златка у Старој Пазови и том приликом министар финансија је нагласио да локалне самоуправе у Србији морају до краја године издати у закуп пољопривредно земљиште у државној својини, јер уколико то не учине, тај посао ће после нове године преузети држава.

Истовремено, Динкић је истакао да је према новом Закону о пољопривредном земљишту локална самоуправа дужна да до краја године на јавној лицитацији понуди у закуп пољопривредно земљиште у државном власништву.

Живков је истакао да по новом закону држава може издати у закуп и земљиште приватних власника које се држи у „парлогу“, односно које се не обрађује. Он је навео да је најрентабилнија пољопривредна производња на обрадивим површинама већим од 100 хектара и додао да тренутно најбољи просек у Србији имају газдинства у Врбасу, са нешто изнад 19 хектара по једној парцели.

Према његовим речима, у пољопривредну производњу постепено се морају уводити европски стандарди јер ће Србија, као земља кандидат за чланство у ЕУ, моћи да рачуна на приближно 65 милиона евра годишње из пољопривредних фондова Уније. Живков је додао да би Србија, као земља чланица ЕУ, могла да рачуна на скоро милијарду евра годишње за пољопривреду.

Динкић и Живков посетили су данас и Пећинце, где су разговарали са општинским руководством. Том приликом Динкић је рекао да ће из Националног инвестиционог плана за ову општину бити издвојено приближно 1,5 милион евра за пројекте изградње пречистача канализације и реконструкцију локалних путева и просветних установа. Он је прецизирао да ће од предвиђених средстава највише бити уложено у изградњу канализационог колектора – приближно 500.000 евра, док ће у реконструкцију и изградњу локалних путева бити уложено 430.000 евра.

Министар финансија подсетио је и на то да је држава у протекле три године општини Пећинци одобрила 104 милиона динара краткорочних кредита, приближно 70 милиона динара дугорочних кредита, као и девет милиона динара бесповратних средстава.

Представници руководства општине Пећинци указали су на то да су за изградњу зоне индустријског парка потребна додатна средства, а Динкић је препоручио да општина конкурише са својим пројектима за средства из Националног инвестиционог плана. Живков и Динкић су током посете Пећинцима обишли и зону индустријског парка, као и радове на изградњи пречистача канализације у тој општини.