Србији и Црној Гори ускоро 200 милиона долара кредита

Министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић изјавио је јуче у Вашингтону да ће Србија и Црна Гора од међународних финансијских институција ускоро добити око 200 милиона долара помоћи и да ће Међународни монетарни фонд (ММФ) подржати одржавање донаторске конференције за Србију и Црну Гору у септембру ове године.

Данас се очекују две транше кредита у износу од преко 100 милиона долара за подршку платног биланса, чиме ће после девет месеци застоја поново почети да пристижзу средства ММФ-а. Неколико дана касније, Светска банка упутиће прву траншу кредита за реформу социјалног сектора у износу од 40 милиона евра, а укупна вредност кредита износи 80 милиона долара. У мају се очекује и прва транша другог зајма Светске банке у износу од 40 милиона долара, који је намењен реформи финансијског и приватног сектора, рекао је Ђелић за агенцију Тањуг.

Делегације влада Србије и Црне Горе јуче су разговарале и са Аланом Ларсоном, подсекретаром у Стејт департменту задуженим за економска питања, о подршци САД Србији и Црној Гори у ММФ и организовању донаторске конференције. Ларсон је потврдио да се ускоро очекује потпуна нормализација трговинских односа Сједињених Америчких Држава и Србије и Црне Горе, с обзиром на то да је Представнички дом Конгреса САД већ изгласао резолуцију о томе и да се ускоро очекује усвајање тог документа и у Сенату.

Ђелић је додао да је Ларсон обећао помоћ и подршку САД у преговорима са Лондонским клубом банака поверилаца, као и да су током разговора у Стејт департменту покренута питања дугова Ирака Србији и Црној Гори и одмрзавања средстава бивше Социјалистичке Фередеративне Републике Југославије (СФРЈ) у америчким банкама.

Министар за привреду и приватизацију у Влади Републике Србије Александар Влаховић оценио је да је током сусрета са званичницима америчке администрације створена добра клима за препоруку америчким инвеститорима да улажу у Србију.

Он је рекао да је делегација Владе Србије на скупу бројних америчких инвеститора, који је организовала америчка Асоцијација привредника (БЦИУ), представила досадашње резултате реформи и Србију као политички и економски стабилну земљу која има јасну визију пута ка Европској унији и тржишној економији. Влаховић је додао да је позитивно оцењено инвестирање компаније „Ју ес стил“ у „Сартид“ и „Галатија“ у „Рума гуму“ и да су најављене и друге америчке инвестиције у процесу приватизације у Србији.

Министар за економске везе са иностранством у Влади Републике Србије Горан Питић изјавио је да се после разговора са представницима америчке „Еx-Им банке“ отварају нове могућности за добијање подршке приватном сектору у Србији.

Делегација Владе Србије разговараће данас на Универзитету Харвард у Бостону са водећим светским стручњацима из области подизања конкурентности. После тога биће одржана панел дискусија са студентима Универзитета, у знак сећања на премијера Зорана Ђинђића, који је на истом месту у септембру 2002. године одржао веома успешно предавање о Србији.

Делегација Владе Србије придружиће се потом у Бостону представницима приватног и цивилног сектора из Србије окупљеним у Националном савету за конкурентност, који у организацији УСАИД-овог пројекта за подизање економске ефикасности помаже Влади да српску привреду учини конкурентном и на регионалном и на светском тржишту.

Циљ радне посете делегације Владе Србије Сједињеним Америчким Државама јесте да кроз многобројне састанке са представницима америчке администрације, Светске банке, ММФ-а, инвеститора, инвестиционих банака и водећих медија у САД-у, представи Србију као земљу одлучну да се избори са два највећа зла модерног друштва – организованим криминалом и корупцијом, како би придобила подршку за даље економске реформе кроз повољне кредите и прилив страних инвестиција.