Србији додељен кредитни рејтинг „ББ-„

Министар финансија Млађан Динкић саопштио је данас да је међународна рејтинг агенција „Фич“ доделила Србији кредитни рејтинг „ББ-„, који је за један степен бољи у односу на онај који је Србији у новембру прошле године доделила агенција „Стандард енд Пур“.

Динкић је на конференцији за новинаре објаснио да је кредитни рејтинг Србије сада на нивоу Турске, Бразила, Украјине и Индонезије и поређења ради навео да је каматна стопа на обвезнице старе девизне штедње са претходним рејтингом „Б+“ износила осам одсто, док је сада нешто испод шест одсто, при чему је изразио наду да ће овај кредитни рејтинг још више допринети додатном паду каматних стопа.

Министар је нагласио да је пет фактора определило међународну рејтинг агенцију из Лондона да нам додели побољшани рејтинг.

Он је навео да су то перспективе за убрзано приступање Европској унији након позитивне Студије о изводљивости, побољшање односа са међународном заједницом, посебно у сарадњи са Хашким трибуналом, као и значајно побољшање у јавним финансијама, добра перспектива за континуиране структурне реформе и раст друштвеног бруто производа и веома солидна ликвидносна позиција земље ка домаћим и међународним кредиторима.

Према његовим речима, побољшани кредитни рејтинг Србије подразумева смањење кредитног ризика, што је од великог значаја за будућа улагања у Србији.