Србија први пут има привредни раст базиран на извозу

Коментаришући привредна кретања у првој половини ове године, на прес конференцији одржаној пред викенд, министар финансија и привреде Млађан Динкић је истакао да Србија први пут има привредни раст базиран на извозу.

„Раст извоза је најбољи податак који можемо да представимо нашим грађанима, јер је српски извоз у првој половини ове године порастао за преко 20 одсто, док је у истом периоду прошле године растао свега 0,6 одсто. То је огромна разлика и видљив резултат, тако да са правом можемо да кажемо да је извоз коначнo постао узданица српске привреде“, рекао је Динкић.

Министар је нагласио да је на листи првих 15 највећих извозника, чак 10 добило подршку државе и оценио да са политиком подстицања запошљавања и извоза треба наставити и убудуће.

Динкић је рекао да је за реализацију великих инвестиција које земљи доносе високе извозне приходе потребно и време и стрпљење и као пример навео фабрику Фијата у Крагујевцу од које ће Србија ове године остварити 1,6 милијарди евра прихода од извоза.

„Да ли су чуда могућа када је извоз у питању? Ја данас могу да вам кажем да јесу, али је потребно стрпљење и потребно је време. На листи 15 највећих српских извозника, у периоду од првих седам месеци ове године, фабрика Фијат аутомобили Србија је на првом месту са чак 840 милиона евра извоза. Пре четири-пет година многи су били скептици да ће икада та фабрика бити и реконструисана, да ће икада тај модел аутомобила бити лансиран, а да не кажем како су ми се смејали када сам рекао да ће од Фијата ове године стићи између 1,3 милијарде и 1,6 милијарде евра прихода од извоза. Према до сада оствареним приходима, само ова фабрика ће нашој земљи донети у овој години милијарду и 600 милиона евра прихода од извоза“, казао је министар Динкић.