Србија постигла договор са ММФ-ом

Србија и мисија Међународног монетарног фонда постигли су договор о склапању трогодишњег аранжмана из предострожности у вредности од око милијарду евра, рекла је шефица мисије ММФ за Србију Зузана Мургасова.

Економски програм који би Влада Србије спровела у договору са ММФ-ом, како је објаснила Мургасова, има за циљ да створи услове за макроекономску стабилизацију, одржив раст и нова радна места у средњорочном периоду.

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да је најважнији ефекат договора о новом аражману с ММФ-ом то што ће тај програм почети да се примењује од 1. јануара 2015. године, те да Влада Србије сада има све елементе за планирање буџета за 2015. годину.

Са ММФ-ом је постигнут договор о 200 одсто квоте коју Србија има у ММФ-у и „она се не повлачи, али стоји ту за сваки случај“, рекао је Вујовић, објашњавајући шта значи милијарду евра, коју ће Фонд одобрити као кредит Србији у новом аранжману из предострожности.

На завршној конференцији за новинаре у Влади Србије, Вујовић је рекао да, након постигнутог договора с ММФ-ом, влада има све елементе за финализацију припреме буџета за 2015. годину и све елементе за фискалну стратегију за трогодишњи период.

„Од данашњег дана сви ти кључни елементи су на месту, укључујући и укупно смањење јавног дуга и дефицита“, рекао је Вујовић.

Вујовић је напоменуо да је с ММФ-ом договорено да се у наредном трогодишњем периоду дефицит буџета смањи на четири до 4,25 одсто БДП-а или на око 1,3 до 1,4 милијарди евра.

Имплементација и праћење извршење мера биће рађено квартално, са врло прецизно одређеним мерама праћења, од мера макроекономске стабилности, до фискалног извршавања и других мера који ми сами бирамо и у договору с ММФ-ом спроводимо, објаснио је Вујовић.

Пресудно ће бити величине смањења, а не појединачне мере, нити су пресудни негативни аспекти програма, казао је министар финансија и нагласио да је циљ свих тих мера извођење земље на пут одрживог раста и развоја, уз смањење незапослености.

У протеклих шест месеци је стопа незапослености смањена за 3,8 одсто и поред губитака и пропуштене добити услед мајских поплава, подсетио је Вујовић.

Извор Танјуг