Србија погодна за стране инвеститоре

Министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић изјавио је у Стокхолму на семинару „Шведско-српски пословни дан“ да Србија данас има најнижу стопу пореза на добит предузећа у Европи и најјаче пореске подстицаје за инвестиције.

Ђелић је, на скупу на коме је учествовала група привредника из Србије, представника Асоцијације индустријалаца и предузетника Србије и Црне Горе, Привредне коморе Србије и регионалне Привредне коморе Панчева, упознао партнере из Шведске са конкретним резултатима реформи спроведених у Србији, као и пореским и другим погодностима за инвеститоре.

Позиву да учествују на семинару, који је организовала Амбасада Србије и Црне Горе у Шведској, одазвало се 25 шведских фирми, чији су представници били изненађени податком, који је изнео министар Ђелић, да су страни инвеститори у 2003. години уложили у Србију 1,4 милијарди долара, сто је рекордна цифра на Балкану.

Семинар је организован у циљу проналаска што већег, али и уравнотеженијег биланса трговинске размене између СЦГ и Шведске, јер је у првих шест месеци ове године државна заједница са Шведском разменила робу у вредности од 140 милиона евра, од чега је на извоз из Шведске отишло 127 милиона, а на извоз из СЦГ нешто мање од 13 милиона евра. На семинару је, ипак, истакнуто да је у последње време приметан пораст извоза из Србије у ову земљу.

Министар Ђелић састао са данас и са министром за индустрију Шведске Леифом Пагротским и министром за европска економска питања, који је и заменик министра финансија, Гунаром Лундом, са којима је разговарао о подршци Шведске напорима да Србија и Црна Гора добије трговинске преференцијале Европске уније, као и о учешћу Владе у Стокхолму на донаторском састанку који ће бити одржан 18. новембра у Бриселу.

Ђелић је посетио и гроб трагично настрадале министарке иностраних послова Шведске Ане Линд, на који је у име Владе Републике Србије положио цвеће.