Србија неће запасти у дужничку кризу

Министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић оценио је да Србија неће запасти у дужничку кризу након 2006. године, када буду доспеле веће рате спољног дуга, уколико се извоз повећа у тој мери да може да покрива сервисирање дуга и са фискалног и са платно билансног аспекта.

Ђелић је на данашњој конференцији за новинаре рекао да су министарства финансија и енергетике, као и Министарство за заштиту природних богатстава и животне средине покренули иницијативу за додатно отписивање 450 милиона евра дуга према повериоцима у Париском клубу и његово преусмеравање у Енефек фонд.
Он је објаснио да би се средства из тог фонда наменски трошила за подршку пројектима енергетске ефикасности и заштите животне средине и додао да је Влада Србије упутила свим министрима финансија који имају потраживања према Србији у Париском клубу званични захтев за формирање Енефек фонда.

Министар финансија поздравио је иницијативу Владе Немачке да се средства у износу од 30 милиона евра додатног дуга Србије према Немачкој отпишу и преусмере на борбу против сиромаштва.

Ђелић је најавио да ће следеће недеље српска делегација, коју ће предводити вицегувернер Народне банке Србије Радован Јелашић, разговарати у Паризу са представницима Секретаријата Париског клуба о подршци за оснивање Енефек фонда. Истовремено, делегација ће лобирати да Париски клуб издејствује од Лондонског клуба преговоре са Србијом о достизању услова који су упоредиви са Париским клубом.

Министар финансија најавио је да ће се крајем јуна водити преговори са Руском Федерацијом о клириншком дугу према Србији и Црној Гори. На основу договора из марта ове године, од 1,3 милијарде клириншких долара руског дуга републикама бивше СФРЈ, Србији и Црној Гори је припало 38 одсто или 491 милион клириншких долара. Циљ преговора је да се нађе права мера вредновања клириншких долара, за које Русија сматра да би у реалним доларима требало да се вреднују упола мање, а да заузврат 260 милиона долара нашег дуга за гас буде вредновано сто одсто.

Ђелић је најавио да ће се 19. јуна у Бриселу одржати састанак представника Светске банке, Европске уније, донатора и међународних финансијских организација на коме ће се разговарати о одржавању донаторске конференције за Србију и Црну Гору.