Србија наставља да добија подршку Светске банке у реализацији започетих реформи

Министар финансија Душан Вујовић састао се са потпредседником Светске банке за Европу и Централну Азију Сирилом Милером у оквиру јесењег заседања ММФ и Светске банке у Вашингтону.

Теме састанка биле су примена постојећег програма сарадње између Светске банке и Републике Србије који укључује подршку реструктуирању финансијског сектора и јавних предузећа и унапређење пословног окружења. Министар Вујовић и потпредседник Милер подржали су сарадњу тимова Светске банке и Владе Србије у оријентацији на резултате, како би се реално дефинисали стратешки оствариви циљеви и мерљиви кораци у њиховом остваривању.

Потпредседник Светске банке за Европу и Централну Азију Сирил Милер рекао је да се током последњих сусрета економских и финансијских стручњака Европе и света стиче утисак да је Западни Балкан регион са највише позитивних ефеката када се говори о интеграцији и повезивању, посебно у областима енергетике и транспорта.

Он је рекао да је Влада Србије изузетно посвећена спровођењу реформи и истакао да ће Светска банка наставити да подржава јачање пословне климе у периоду који је пред нама.
”Желимо да будемо на располагању Влади Србије како бисмо максимално помогли у реализацији започетих пројеката и оних који се тек планирају” изјавио је Милер.

Вујовић је, говорећи о реформама истакао да Србија жели да настави да остварује задате циљеве и да због тога стално учи како да на ефикасан начин оптимизује своје финансије, да више производи и извози и настави да привлачи стране инвестиције.

Милер је подржао намеру да се пружи подршка образовању и здравству и додао да ће помоћ Светске банке Србија осетити и у реформи јавне администрације, оптимизацији запослених у јавном сектору, реструктуирању великих државних предузећа као што су ЕПС, Србијагас и Железнице и завршетку процеса приватизације највећих предузећа у власништву државе, али и у подржавању модернизације
агро сектора.

”Мислимо да је улагање у пољопривреду важна компонента у реформама, а Србија у тој области има велики потенцијал” рекао је Милер. Он је додао да Светска банка има у плану да имплементира низ пројеката којима ће подржати ову област, али и да се од Србије очекује да одличним резултатима настави да шаље позитивну поруку региону и Европи.