Србија наслеђује чланство у ММФ-у и Светској банци

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић и министар финансија Црне Горе Игор Лукшић постигли су током данашњег разговора начелни договор о томе да ће Србија наследити чланство државне заједнице у Међународном монетарном фонду (ММФ), Светској банци и свим међународним финансијским организацијама.

Динкић је након разговора изразио очекивање да ће владе Србије и Црне Горе следеће недеље верификовати данашњи договор, уз напомену да Србија наслеђује чланство у свим међународним финансијским институцијама са постојећом квотом.

Он је истакао да је начелно договорено и разграничење финансијских права и обавеза на основу споразума о сукцесији бивше СФРЈ, према којем ће Црној Гори припасти квота од 5,85 одсто.

Лукшић је навео да је договором предвиђено да Србија рефундира одређени износ Црној Гори, који подразумева регулисање њених обавеза према међународним финансијским институцијама, и нагласио да је реч о разумном и конструктивном компромису, чије је циљ да Србија и Црна Гора имају „чист рачун“.

Он је оценио да овај договор показује да су Србија и Црна Гора две озбиљне и зреле државе које могу међусобно сваки проблем да решавају на начин који је у складу са интересима и једне и друге државе.

Према његовим речима, овај договор део је пакета којим ће бити решена сва питања међусобних потраживања између Црне Горе и Србије, а чији је циљ да „једна држава другој не дугује ништа“.

Један такав споразум биће предмет разматрања на седницама две владе наредне недеље, а након тога ће уследити заједничко писмо министара финансија и гувернера централних банака којим би обавестили међународне финансијске институције о постигнутом договору између Црне Горе и Србије, указао је Лукшић.

Састанку министара финансија Србије и Црне Горе, који је одржан у Подгорици, присуствовали су и гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић и председник Савета Централне банке Црне Горе Лјубиша Крговић.