Србија може много да научи од Ирске о привлачењу страних инвестиција

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас током посете Даблину да Србија може много да научи од Ирске о привлачењу страних инвестиција.

Динкић је у изјави за агенцију Бета истакао да је на састанку са представницима Министарства финансија Ирске постигнута сагласност о томе да је за економски напредак Србије неопходан политички консензус о будућности земље, као и добар правни систем и директне стране инвестиције.

Он је навео да је Ирска, захваљујући Националном инвестиционом плану и Стратегији запошљавања које је спроводила на сличан начин као што планира Србија, успела да смањи стопу незапослености са 20 на 4 одсто и повећа годишњи бруто друштвени производ по глави становника на 40.000 долара.

Ирска ребаланс буџета ради на специфичан начин у односу на друге земље, рекао је министар и најавио да ће и наша земља увести једну новину која се односи на планирање државног буџета.

Према његовим речима, Ирска, која је од ЕУ добијала 40 одсто свих средстава које је уложила у развој инфраструктуре, постала је нето финансијер фондова ЕУ, односно више даје него што добија од Уније.

Динкић је указао на то да ће Србији, у припреми ребаланса буџета за ову годину, помоћи искуства Ирске у привлачењу гринфилд инвестиција и повећању запослености која му је пренео министар финансија Ирске Брајан Кауен.

Поред Динкића, разговорима су присуствовали и директор Агенције за страна улагања и промоцију извоза Републике Србије (СИЕПА) Јасна Матић, државни секретар Министарства финансија Весна Арсић и директор Управе за трезор Весна Джинић.