Србија и Аустрија потписале Споразум о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину

Министарка финансија Диана Драгутиновић и аустријски вицеканцелар и савезни министар финансија Јозеф Прел потписали су данас у Влади Србије Споразум о избегавању двоструког опорезивања, који се односи на порезе на доходак и на имовину.

Министарка Драгутиновић је истакла да потписивање овог споразума представља значајан допринос унапређењу привредне и финансијске сарадње две земље јер ће омогућити лакше пословање српских грађана у Аустрији као и улагање аустријских компанија у Србију.

Министарка је објаснила да је овим споразумом заправо отклоњено двоструко опорезивање привреде и грађана.

„Један од основних постулата успешног пореског система јесте да сваки динар прихода мора да буде опорезован само једном јер када постоји могућност да вишеструко опорезујете исти новац, то је доказ да ваш порески систем није ефикасан“, рекла је Драгутиновић.

Она је подсетила да је Аустрија прва земља на листи највећих инвеститора у Србију пошто је од 2000. године уложила око две милијарде евра, а у прошлој години, и поред економске кризе, уложила је 234 милиона евра.

Министар Прел истакао је да је потписивање споразума важан корак у привредној сарадњи две земље, који је уследио после преговора дугих неколико година и додао да ће Аустрија наставити да инвестира у Србију, као што је то чинила и до сада.

Према његовим речима, министарства финансија Србије и Аустрије потписала су данас и Меморандум о разумевању који отвара могућност за њихову будућу сарадњу.

Аустрија је 39. држава са којом је Србија потписала споразум о избегавању двоструког опорезивања.