Србија домаћин 95. седнице Извршног савета Светске туристичке организације Уједињених нација (UNWTO)

Република Србија изабрана је за домаћина 95. седнице Извршног савета Светске туристичке организације Уједињених нација (UNWTO), која ће се одржати у Београду, у Палати „Србијаˮ, од 27. – 29. маја 2013. године најавио је данас државни секретар у Министарству финансија и привреде др Горан Петковић.

Имајући у виду да се на овој седници бира кандидат за новог генералног секретара UNWTO, кога ће потврдити Генерална скупштина у другој половини текуће године, очекује се долазак представника не само држава чланица Извршног савета, већ и држава из региона западног Балкана и Подунавља.

Он је изјавио да одржавање Извршног савета UNWTO у Беоргаду, потврђује регионални значај Србије у области туризма, пре свега као Дунавске земље, али и као лидера у иницијативама везаних за развој туризма земаља дунавске регије. Он је додао да Извршни савет UNWTO представља одличну прилику за директну комуникацију са највишим званичницима, најмногољуднијих и потенцијалних туристичких тржишта за Србију, као
што су Кина, Индија и Индонезија.

„За сада имамо већ 106 пријављених учесника из више од 32 земље, а очекујемо да ће тај број до самог почетка конференције бити између 120 и 150“, рекао је Петковић

Он је најавио и да ће Министарство финансија и привреде у сарадњи са UNWTO и Дунавским центром за компетенцију (DCC), као пратећи догађај, 26. и 27. маја 2013. године, организовати и семинар на тему „Одрживи туризам на дестинацијама копнених водаˮ на коме ће учествовати око 130 високих званичника из области туризма широм света. Семинар ће се одржати на броду Ривер Арт који ће пловити од Београда, преко Костолца (Виминацијума), Доњег Милановца и подручја Ђердапа.

На семинару ће, између осталих, говорити и генерални секретар УН Светске туристичке организације др Талеб Рифаи, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Србије Зорана Михајловић, министарка за туризам, пословање и мала и средња предузећа Румуније Мариа Грапини.

Директорка Туристичке организације Србије (ТОС) Гордана Пламенац најавила је још једну пловећу конференцију на Дунаву, која ће бити одржана од 20. до 25. маја, а која ће угостити европске парламентарце свих земаља кроз које протиче Дунав.

Она је такође најавила и да ће бити одржане две презентације – „Дунавски пут вина“ и „Пут римских царева“,са жељом да се успостави сарадња са страним тур оператерима.