Смањити пореско оптерећење на зараде

Државни секретар у Министарству финансија Вук Ђоковић изјавио је да је идеја о смањењу пореза на зараде, а повећања на потрошњу добра јер, у крајњој инстанци, од тога каква је пореска политика једне земље, где је мање бирократије и где су добри закони, зависи привлачење инвестиција. На округлом столу о пореским олакшицама за цивилни сектор, Ђоковић је рекао да ће опорезивање донација организацијама цивилног друштва, на које се сада плаћа порез на поклон од 2,5 одсто, бити укинуто.

Укидање тог пореза биће део реформе пореског система која ће се заснивати на смањењу оптерећења на рад и повећању намета на потрошњу“, рекао је Ђоковић. Ђоковић је рекао и да Србија јесте изашла из рецесије, али да опоравак не иде у складу са очекивањима. „Чињеница је да смо ми данас технички изашли из рецесије. Још увек смо у некој фази економског опоравка који полако долази, али који, због ефеката грчке кризе, није тако брз као што смо ми у Влади и Министарству финансија то очекивали“, рекао је Ђоковић.

Државни секретар је нагласио да и Министарство финансија већ шест месеци ради на изменама Закона о порезу на имовину, истакавши да то није нимало лак посао. „ММФ је дао препоруке како и у ком смеру те измене треба да се крећу, али то није једноставан процес с обзиром да је то изворни приход локалних самоуправа, а да оне још немају ‘инсталиране’ капацитете да имплементирају закон на начин на који би ми желели“, нагласио је он.

Фискални саветник УСАИД-а Никола Алтипармарков сматра да је „садашњи порески систем у Србији неправичан јер нису исти порези за све који живе од свог рада, а велике пореске олакшице су омогућена власницима некретнина велике вредности. „Богатији грађани треба да плаћају веће порезе“, рекао је он и предложио да се уведе плаћање пореза на додату вредност (ПДВ), на приватне школарине и услуге приватних здравствених установа.

Он је као пример неравномерног фискалног оптерећења навео да на 100 динара нето прихода просечан радник плаћа 64 динара, хонорарац који има већ загарантовани посао 32 динара, док адвокати плаћају паушале.