Смањење цена услед увођења ПДВ-а у јануару 2005. године

Увођењем пореза на додату вредност (ПДВ) од 1. јануара 2005. године доћи ће до снижења продајних цена неких услуга чак и у односу на садашње цене, саопшено је на данашњој конференцији за новинаре Министарства финансија.

Према речима Горана Анђелића, помоћника министра финансија, поменуто снижење цена обухватиће услуге ПТТ саобраћаја, које ће појефтинити у просеку од 12 до 17 одсто, потом услуге Телекома Србије, где ће доћи до смањења цена телекомуникационих услуга за 2 %, услуге Електропривреде Србије, железничког саобраћаја, а појефтиниће и цене горива и то «дизела» за 0,9 % и бензина за 1,2 %.

«С обзиром на то да цене нафте на светском тржишту падају, од 5. јануара 2005. године се очекује додатно снижење цене горива
у просеку један до два динара», додао је Анђелић.

Он је такође рекао да ће од 1. јануара следеће године, услед почетка примене ПДВ-а доћи и до смањења цене угља за 2 %.

Анђелић је подсетио и на то да се од 1. јануара укида читав низ пореза, међу којима и порез на финансијске трансакције, чијим ће се укидањем
значајно растеретити промет новчаних средстава и обављање финансијских трансакција.

Директор пореске управе Владимир Илић обавестио је данас све пореске обвезнике који врше промет у малопродајним објектима да су у обавези да најкасније до момента формирања првог фискалног исечка од 1. јануара 2005. године изврше промену ознака пореских стопа у својим фискалним касама.

Према његовим речима ова мера неопходна је због преласка на нови систем евидентирања промета, у складу са Законом о порезу на додату вредност чија примена почиње 1. јануара следеће године.