Смањен спољни дуг Србије

Министар за економске односе са иностранством и координатор Министарства финансија Милан Париводић је напоменуо да је репрограмирано и отписано 60 одсто билатералних дугова са земљама чланицама Париског клуба поверилаца, чиме је битно смањен спољни дуг Србије.

Поводом потписивања Меморандума о изградњи гасовода кроз Србију министар Париводић оценио је да је реч о гринфилд инвестицији од огромног значаја за мобилисање привреде целе Србије, која нас доводи у позицију стратешког партнера европских земаља.

Париводић је подсетио на то да ће министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Наумов и он за неколико дана потписати и уговор о клириншком дугу са Русијом, чиме ће бити регулисан дуг Србије према Русији за испоручени гас, али и обезбеђена значајна инвестиција за обнову „Ђердапа“, као и за изградњу акцелератора у Винчи. Такође, он је указао и на важност ратификације Споразума о слободној трговини између Русије и Србије у руској Думи, што ће, како је оценио, улити још више сигурности инвеститорима.

У том смислу, једна велика француска фирма за производњу камиона веома је заинтересована за то да инвестира у Србију, како би камионе које производи извозила у Русију, а што ће јој омогућити специфичност овог споразума који имамо једино ми и земље бившег СССР-а, навео је Париводић.

Министарство финансија ће наредне недеље, или најкасније за 14 дана, Влади Србије представити закон о денационализацији, који ће, између осталог, омогућити да Србија постане модернија и либералнија земља за пословање, истакао је Париводић.