Следи нова пореска реформа

Министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић најавио је да ће крајем ове године почети „велика пореска реформа“, која ће се односити на порез на додатну вредност. „Увођењем пореза на додатну вредност, уз сузбијање сиве економије, стварају се услови за снижавање стопе укупног пореза која је сада 20 процената“, рекао је Ђелић јагодинској телевизији „Палма плус“, а преноси агенција Бета.

Према његовим речима, то је у интересу свих, „јер они који не плаћају порез не краду од државе, већ од грађана“.

Ђелић је рекао да ће пореска управа и пореска полиција бити „снажно опремљене“, јер је услов за смањење пореза тај да сви плаћају своје обавезе.

„Држава ће током ове године формирати Гарантни фонд. То ће омогућити да Влада гарантује за пола милијарде главнице кредита пословним банакама, које ће дати новим предузетницима који не могу да заложе своју имовину као хипотеку“, рекао је Ђелић и оценио да ће тиме банке бити охрабрене да кредитирају развој малих и средњих предузећа, чиме се отвара могућност да у 2003. години буде отворено на десетине хиљада нових радних места.

Министар финансија је најавио да у овој години предстоји „велико спремање у домену осигуравајућих друштава“, као и да ће посебна пажња бити усмерена на регулисање њихових односа после доношења Уставне повеље Србије и Црне Горе.