Следеће недеље јефтиније гориво

Српски министар финансија Млађан Динкић изјавио је у недељу да ће министарство финансија током наредне недеље дати сагласност за појефтињење горива на пумпама за два до два и по динара по литру.

Динкић је изјавио агенцији Бета да је после последње корекције цена горива у Србији дошло да пада цене нафте на светском тржишту за око седам процената, док је просечан курс долара ојачао у односу на динар за око 1,8 процената.

Он је изјавио да је због тога просечна цена нафте изражена у динарима снижена за око 4,7 процената.

„На овај начин од 1. марта стећи ће се услови за примену новог правилника којим ће бити снижене цене свих нафтних деривата на пумпама у Србији“, казао је он.

Министар финансија је додао да ће ово снижење „свакако допринети обарању мартовске инфлације и њеном задржавању у пројектованим оквирима током ове године“.

„На овај начин демантујемо све скептике који су мислили да у Србији не може доћи до појефтињења горива, већ да гориво у Србији само поскупљује“, нагласио јер Динкић.

Он је подсетио да се цене горива у Србији, према новој уредби, усклађују са кретањем цена на светском тржишту на сваких 15 дана.

„Ако дође до промене на светском тржишту веће од 1,5 одсто, онда долази до повећанавања или снижавања цена“, казао је министар финансија.