Скупштина Србије усвојила буџет за 2008. годину

Министар финансија Србије Мирко Цветковић изјавио је да ће буџет Србије за 2008. годину, који је данас усвојен, бити у функцији привредног раста и смањења јавне потрошње. Цветковић је у изјави за Бету истакао да је задовољан што је буџет, као најважнији задатак Министарства финансија, усвојен у предвиђеном року. (преузмите презентацију)
Министар финансија Србије Мирко Цветковић изјавио је да ће буџет Србије за 2008. годину, који је данас усвојен, бити у функцији привредног раста и смањења јавне потрошње. Цветковић је у изјави за Бету истакао да је задовољан што је буџет, као најважнији задатак Министарства финансија, усвојен у предвиђеном року.(преузмите презентацију)

"Задовољан сам што предлог буџета није мењан, иако је било притисака да се повећају неки издаци", навео је Цветковић. Захтеви неколико синдиката за повећање плата, према његовим речима, решени су у оквиру предвиђених буџетских оквира.

Кључне мере за смањење јавне потрошње биће ограничавање плата у државној администрацији и јавним службама на реалном нивоу, смањење државних субвенција за 5 одсто и јавних инвестиција за више од 10 одсто, у односу на планирана средства у овој години.

Посланици Скупштине Србије усвојили су данас Закон о буџету за 2008. годину, којим се предвиђа да буџетски приходи износе 639,6 милијарди динара, расходи 654,4 милијарде, а дефицит 14,8 милијарди динара.

За буџет, који је већи за око 10 одсто од прошлогодишњег, гласала су 132 посланика, против је било 11, а 14 посланика није гласало.