Сити група заинтересована за Мобтел

Министар Динкић најавио је данас да ће делегација једне од највећих светских инвестиционих групација Сити груп (Цитy Гроуп), средином маја у Београду преговарати о учешћу у приватизацији Мобтела, преноси агенција Бета.

„Сити груп заинтересована је генерално за сектор телекомуникација у Србији“, рекао је Динкић, који се састао са представницима Сити групе током годишње скупштине Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Лондону.

Министар је навео и да се данас састао и са делегацијом ЕБРД-а, са којом је разговарао о реформама банкарског сектора у Србији и најавио нова улагања те банке у Србији.

Према његовим речима, ЕБРД је заинтересована за докапитализацију неколико банака у Србији, пре свега за Националну штедионицу, Кулску банку и Делта банку.
Интересовање страних инвеститора било је веома велико и за приватизацију банака и то не само оних које је држава понудила – Новосадску, Континентал и Јубанку, већ и за друге, као што су Панонска и Нишка банка.

Прва инвестиција у којој ће учествовати ЕБРД бити изградња америчке фабрике Бол пекиџинг (Балл пацкагинг) почетком маја у Земун Пољу. Укупна вредност те инвестиције је 80 милиона долара, рекао је министар Динкић.

Следећи пројекат ЕБРД-а односи се на регулисање система пречишћавања отпадних вода у Суботици, који би требало да буде потписан у другом кварталу, а вредан је девет милиона евра.

ЕБРД је спреман да уложи и 35 милиона евра за модернизацију контроле летења на београдскм аеродрому, додао је Динкић.

Динкић ће сутра учествовати на завршном састанку Одбора гувернера, којем присуствују министри финансија свих чланица, а заказан је и сусрет са гувернернером ЕБРД за Шведску Гунаром (Гуннар) Лундом.

За сутра су планирани и разговори са представницима великих банака – Ју-Би-Ес инвестмент банке (УБС Инвестмент Банк), Рајфајзен банке (Раиффеисен Банк), Нордик инвестмент банке (Нордиц Инвестмент Банк) и Дојче банке (Деутсцхе Банк).