Синиша Мали: Желимо да будемо шампиони по стопи раста

„Србија жели да буде шампион по привредном расту у Европи, а у томе може да јој помогне Кина“ оценио је министар финансија Синиша Мали по доласку у Пекинг, као члан делегације коју предводи председник Србије Александар Вучић.

„Ово је сигурно једна од најважнијих посета председника Кини, како у политичком, тако и у економском смислу“, нагласио је Мали у изјави новинарима.

Поред потписивања уговора који је везан за приватизацију РТБ Бор у вредности од 1,460 милијарди долара, што је инвестиција која ће променити исток Србије, покренути РТБ и нашу привреду даље, биће потписана, каже министар, и три важна уговора за Зрењанин.

„Имамо три споразума која су везана за Зрењанин. Нова фабрика гума, инвестиција од скоро милијарду долара, са Шангдонг Лингдонгон, његовим кооперантном и са једном фирмом која се бави производњом цинк-оксида инвестиција од 85 милиона долара, која ће отворити 280 радних места. То је велика вест за Зрењанин“, рекао је Мали.

Он је казао да ће бити потписани и финансијски споразуми везани за обилазнице око Београда, те и уговор о наставку изградње индустријског парка у Смедереву.

„Имаћемо и потписивање уговора са компанијом која преузима Икарбус у Београду. То ће обезбедити нову светлу будућност Икарбуса. Икарбус поново креће да производи, са стартешким партнером који му је неоходан. То су све вести и споразуми који доприносе томе да се наша привреда додатно покрене“, уверен је Мали.

Подсетио је да у првих шест месеци имамо историјски високу стопу раста од 4,9 одсто БДП-а, по чему смо други у Европи.

„Желимо да будемо шампиони по стопи раста, а то значи нове фабрике и нова радна места. Зато су потребне инвестиције из Кине и сваки разговор са потенцијалним инвеститорима значи потенцијално нови километар аутопута, нову фабрику и ново радно место“, објаснио је он.

Мали је истакао да је због тога веома важна ова посета, као и да се нада бољим и још лепшим резултатима након завршетка разговора између председника Србије и Кине.


Извор: Танјуг