Синиша Мали: Водићу рачуна о сваком динару

Новоизабрани министар финансија Синиша Мали каже за РТС да има велике планове за Србију и додаје да му је највећи изазов на новој функцији да привредни раст буде што већи.

Он је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да му је један од планова да одржи макроекономску стабилност, те да се удео јавног дуга у БДП-у смањи испод 50 одсто.

Каже да је ступање на функцију министра финансија другачија врста изазова него ступање на место градоначелника Београда, јер је финансијска ситуација тада у Београду била другачија него данас у Србији.

„Као градоначелник наследио сам рекордни дуг Београда, милијарду и двеста милиона, рекордан дефицит од 20 одсто. У протекле четири године смо се добро носили са тим, буџет града је стабилизован. Република има другачије тренутно стање – наше јавне финансије су стабилизоване, три године уназад имамо суфицит, учешће јавног дуга нам је испод 60 одсто, а било је преко 70 пре неколико година“, напомиње министар.

Он каже да, „уз сво дужно поштовање према претходницима“,
посао министра финансија није да сачува државну касу , већ да је увећа како бисмо деци обезбедили бољу будућност.

Циљ је, истиче, да буџет буде што већи.

„Највећи изазов ми је да стопа економског раста буде што виша. Сјајна је вест за грађане Србије стопа од 4,5 одсто, желимо да тако буде и надаље. Желим нове километре ауто-путева, нове фабрике, да смањујемо незапосленост. Хоћу да се борим за свако ново радно место. Моја дужност ће бити да обезбедим новац за све то у буџету. Све се мери тиме колико је животни стандард већи“, наглашава министар.

Указује да има места за повећање плата у јавном сектору захваљујући, како каже, одговорној политици вођеној у претходном периоду.

„Мислим да је фер да они који су поднели терет реформи виде корист од реформи. Председник Вучић је најавио укидање закона о привременом умањивању пензија, као и повећање пенија за оне који примају испод 25.000 динара. У наредних неколико месеци нас очекује разговор са ММФ-ом о повећању плата“, наводи министар финансија.

Одговарајући на питање како се носи са критикама опозиције, Синиша Мали каже да му не сметају.
“ На критике ћу одговарати резултатима рада. Грађани Београда су рекли шта мисле о тим критикама на изборима у Београду. Са истим жаром бавићу се и Србијом и проблемима Србије. Ова земља треба да буде земља у којој ће наша деца да остваре своје снове“, истакао је министар.

Извор: РТС