Синиша Мали: Раст српске привреде међу највећима у Европи

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да макорекономски подаци показују да Република Србија иде убрзано ка све већем расту економије, на шта указује и податак да је БДП у првих шест месеци ове године 4,5 одсто, што нас сврстава међу прве три земље у Европи по питању раста привреде у овој години.

„Имамо 1,4 милијарду евра инвестиција што је 15,6 одсто више него прошле године која је била рекордна. Када погледате нове инвестиције, оне значе и нова радна места. Раст привреде значи више доприноса, више пореза у буџет, имате суфицит у буџету, то је тај круг који смо завртели и који значи да имамо новца и могућност да повећамо и плате и пензије и изразимо захвалност најпре најстаријим суграђанима који су поднели најтежи део реформи“, рекао је министар за ТВ Прва.

Говорећи о стандарду запослених, министар је поменуо и преговоре о повећању минималне цене рада. Према његовим речима, већ следеће недеље почиње разговоре са представницима синдиката заједно са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем.

„Биће то тешки разговори, али верујем да ћемо наћи заједничко решење које ће бити задовољавајуће и за нас и за синдикате. Веома је важно да сви грађани осете бољитак“, рекао је Мали и подсетио да повећање минималне цене рада почиње од 1.јануара 2019. године.

Говорећи о реформама које се спроводе у оквиру Министарства финансија, министар се осврнуо и на рад Пореске управе која ће значајно радити на даљем повећању пореских прихода и спречавању утаје пореза, нарочито у областима угоститељства и естрадне делатности.

„Надам се да естрадни уметници не доживљавају плаћање пореза као да су на то натерани, они би требало да плаћају тај порез, то сви треба да раде јер порез мора да се плаћа. По мени је срамота
да неко послује, а да не изда фискални рачун. То штети свима нама, од тог фискалног рачуна, тог пореза који улази у буџет ми повећавамо пензије и веће плате, инвестирамо у домове здравља, школе, вртиће, у аутопутеве. Важно је плаћати порез као и у свим земљама, желимо да грађани Србије виде корист од тога, то је најважнија ствар за мене. Пореска управа нека ради свој део посла, важно је да грађани кроз виши квалитет живота осете бољи животни стандард, веће инвестиције у инфраструктуру“, истакао је министар.

Министар је говорио и о изградњи Националног стадиона,
за који је истакао да је више од спорта, као и да је то пројекат који ће бити замајац грађевинској индустрији, новом запошљавању и од кога ће корист имати привреда целе земље, али и сви њени грађани.

„Национални стадион није само фудбал, то је сада бизнис и добра промоција и симбол не само Београда, већ и читаве земље. Није то само питање тога да ли ћемо имати бољи стадион или не, то је још једна идеја и покретач развоја тог дела града и целе Србије, као што је то био и Београд на води. Грађевинска индустрија је у првих шест месеци ове године остварила раст од 25 одсто у односу на прошлу годину, а она је покретач развоја целе економије. Када направите стадион, тај део града се потпуно мења, ту ће бити још улагања у забавне паркове, аква парове, пословне и стамбене комплексе, ви тиме дајете шансу грађевинској индустрији да се развја још више и очекујем да ће у току наредне године тј. до краја наредне године бити завршено пројектовање, а након тога кренути изградња“, рекао је Синиша Мали гостујући у јутарњем програму телевизије Прва.