Синиша Мали: Повишице плата и пензија неће угрозити буџет

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да је Србија на добром путу опоравка и раста привреде, и истакао да ће се ускоро изаћи са тачном рачуницом око повећања пензија и плата у јавном сектору. Он је рекао и да то повећање неће ни на који начин угрозити буџет Републике Србије.

Синиша Мали је у интервјуу за „Вечерње новости“ рекао и да ће бити укинут Закон о привременом умањењу пензија, што значи да ће пре краја године, највероватније у новембру, бити повећања пензија. Подсетио је и да делегација ММФ долази у Београд у другој половини септембра, а након разговора са њима, који неће бити лаки, биће изнети конкретни подаци.

„Србија је на добром путу опоравка и раста привреде. Само у првих шест месеци ове године остварен је раст БДП од 4,5 одсто, што је највиша стопа раста за првих шест месеци у последњој деценији. Суфицит у буџету на крају јула износио је 49,1 милијарду динара, односно око 410 милиона евра, а био је планиран дефицит од 16,7 милијарди динара“, рекао је Синиша Мали.
Министар финансија је додао да све што се ради, ради се тако да не буде угрожена фискална стабилност.

„Ту стабилност смо годинама градили и било би неодговорно да је на било који начин угрозимо. Захваљујући резултатима, имамо простора у буџету и за укидање Закона о привременом умањењу пензија, и за повећање најнижих пензија“, објаснио је министар.
Он је додао и да се у овом тренутку не размишља о ребалансу буџета, с обзиром на то да повећања и пензија и плата у јавном сектору може да се реализује из постојећег буџета.

Упитан до када ће трајати забрана запошљавања у јавном сектору, Синиша Мали је навео да ће то бити једна од тема у разговорима са ММФ. Он је истакао и да, иако траје забрана запошљавања, владина Комисија за давање сагласности води рачуна о приоритетима, па се људи запошљавају тамо где је дошло до природне селекције, односно одлазака у пензију, а где су неопходни новозапослени кадрови, попут васпитачица и медицинских радника.

„Стимулативне мере које примењујемо везане су и за то да приватни сектор, који треба да буде носилац раста и развоја економије, додатно ојача, чиме се отварају нова радна места“, каже Синиша Мали.

Говорећи о реформи Пореске управе, министар је навео да ће се лично бавити свим аспектима те трансформације, додајући да је оформљена радна група која се састаје једном недељно.

Он је подсетио да су претходних година већ остварени помаци: смањен је број организационих јединица са 178 на 78, пореске пријаве могу да се шаљу електронски, основан је Сектор за пружање услуга пореским обвезницима… Додао је и да се ради на подмлађивању кадра Пореске управе па је недавно примљено 100 нових инспектора, а потребно је запошљавање и економиста, правника и ИТ стручњака.

Говорећи о расту грађевинске индустрије, Синиша Мали је истакао да је у првих шест месеци ове године повећан раст тог сектора за 25 одсто у односу на исти период прошле године.

„Том препороду значајно је допринео пројекат „Београд на води“ на чијем градилишту свакодневно ради више од 1.500 радника. Допринеле су и стотине километара изграђених путева, али и сваки инвеститор који гради фабрику, стамбени објекат, хотел, тржни центар…“, сматра министар финансија.

На питање како да сектор средњих предузећа опстане и ојача, министар одговара:
„Подаци Агенције за привредне регистре показују да расте број регистрованих предузећа, што говори да смо на правом путу. У Регистру привредних субјеката на почетку јула било их је уписано 381.718. Укупан број привредних субјеката је за протеклих пола године порастао за 2,66 одсто, а за годину дана је повећан за 4,79 одсто“.

Синиша Мали је истакао да се настоји да се олакша пословање свим привредним субјектима.

„Планирамо смањење рока за повраћај ПДВ-а, чиме ће се унапредити ликвидност привреде. Планирамо и умањење фискалног оптерећења зарада, као и доношење посебног пакета пореских подстицаја за иновативне активности. Уз то, систем Е-управе омогућава привредницима да не иду од шалтера до шалтера, чиме им штедимо време“, закључио је министар.