Синиша Мали: Потврђени добри економски резултати Владе РС

Министар финансија Синиша Мали рекао је данас, коментаришући извештај Фискалног савета под називом „Фискална и економска кретања у 2018. и препоруке за буџет 2019.“, да му је изузетно драго што тај независни државни орган потврђује економске резултате Владе Републике Србије, те да су у неким пројекцијама за наредну годину чланови Савета чак оптимистичнији него Министарство финансија.

Мали је истакао да се у извештају Фискалног савета наводи пројекција да ће буџетски суфицит у 2018. години бити 0,7 одсто бруто домаћег производа (БДП), што је чак више од пројекције Министарства финансија, која предвиђа 0,6 одсто БДП-а.

“Пре само четири године, дефицит опште државе је износио 258 милијарди динара, а ове године говоримо о суфициту од око 28 милијарди динара. То је огроман помак напред и само један од елемената који говори о стању наших финансија. Такође, драго ми је што су пројекције Фискалног савета да ће раст БДП-а ове године бити 4,4 одсто, што је и више него што смо ми предвидели “, рекао је министар финансија.

Коментаришући део извештаја који се односи на висину јавног дуга у БДП-у, Мали је рекао да се слаже са пројекцијама Фискалог савета, које кажу да се јавни дуг приближава “безбедној зони од 50 одсто БДП-а”, те да очекује да се, уколико се превремено отплате поједини кредити, јавни дуг спусти и испод 50 одсто БДП-а.

Када је реч о пројекцијама за износ дефицита за следећу годину, Мали каже да је предвиђено да дефицит износи 0,5 одсто БДП-а, односно око 28 милијарди динара, те да ће свакако више новца бити уложено у јавне инвестиције.

“У буџету за наредну годину планирамо 25 милијарди динара више за јавне инвестиције, јер желимо да улажемо у инфраструктурне пројекте, који су важни за живот наших грађана. То је у апсолутном износу 208 милијарди динара и биће утрошени за изградњу путева, мостова и железнице“, рекао је Мали.

Он је додао да је, када је реч о пореском оптерећењу зарада, донета важна одлука да се оно смањи са 63 на 62 одсто, што је само први корак, те да ће наредне године размотрити даље растерећење зарада, а све како би домаћа привреда постала конкурентнија.

„Простора за даље смањење пореског оптерећења просечне нето плате има, али смо обазриви јер не смемо да угрозимо тешко стечену фискалну стабилност и општи макроекономски амбијент. Осим ове одлуке, донели смо и низ других мера које ће растеретити привреду, као што су промена начина прорачуна пореске амортизације, и укидање поједних накнада. Све то побољшаће привредни амбијент”, истакао је министар Мали.

Када је реч о уређењу пензијског система и система зарада, министар каже да ће током 2019. године на системски начин уредити усклађивање пензија и плата, како би се очувала и повећала куповна моћ грађана.

Фото: Танјуг