Синиша Мали потписао Споразум о регулисању клириншког дуга Србије према Чешкој

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали и чешка министарка финансија Алена Шилерова потписали су данас у Прагу, Споразум о регулисању клириншког дуга Републике Србије према Чешкој Републици, којим ће бити отписано 70 одсто тог дуга, који потичe још из доба СФРЈ.

„Успели смо, након тешких преговара, да добијемо отпис 70 одсто дуга, да са 32,7 милиона долара дођемо на 9,8 милиона. То је ствар која је оптерећивала односе две земље у протеклих 25 година. Србија има новац на рачуну, биће регилусан и тај стари дуг”, рекао је министар Мали.

Он је додао да, након што Споразум буде ратификован, Србија има 45 дана да плати 9,8 милиона долара.

Министар је истакао и да решавање наведеног питања омогућава и отварање нове странице у односима две земље, како би се даље развијала сарадња и подстицале инвестиције.

„Причали смо много о новим инвеститорима који долазе у нашу земљу из Чешке Републике. То је сјајна ствар и зато желимо да ове старе дугове решимо што пре како бисмо отворили простор за даљи развој наших билатералних односа“, закључио је министар Синиша Мали.

Чешка министарка финансија навела је да ће постизање Споразума о решењу српског дуга још више побољшати односе две земље, за које је тај проблем из прошлости представљао оптерећење.

Потписивању Споразума присуствовала је председница Владе Србије Ана Брнабић, која је на челу делегације која борави у званичној посети Чешкој Републици.