Синиша Мали: Охрабрује извештај Европске комисије – снажан импулс за наставак реформи

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас за Танјуг да је задовољан извештајем Европске комисије, који показује да је перспектива привреде Србије и даље снажна и да се очекује наставак динамичног раста привреде Србије.

„Покушавамо да створимо амбијент који ће нам обезбедити смањење социјалног јаза и праведнију дистрибуцију раста, без додатног оптерећења привреде, што постижемо доношењем нових закона. Они ће стимулативно деловати на привреду, што ће на крају резултирати још бољим економским резултатима“, рекао је Мали.

Министар је истакао да привредна активност бележи снажан раст.

„Достигнуте динамичне стопе привредног раста и уравнотежене јавне финансије, смањење јавног дуга чине здраву основу за унапређење макроекономских токова, што ће за резултат имати смањење незапослености и подизање животног стандарда становништва“, изјавио је Мали.

Европска комисија, каже министар, препознала је позитивне кораке Владе који су усмерени ка јачању привредног амбијента кроз инвестиције и подсетио на пројекте који су већ у завршној фази, попут Коридора 10.

„Креирамо привредни амбијент који ће подстаћи и инвестиције из приватног сектора“, додао је он.

Сва улагања и реформе које се спроводе за крајњи циљ имају смањење незапослености, истиче министар Мали.

„Европска комисија увидела је тренд пада незапослености и да на томе упорно радимо.
Наравно, идемо ка даљем смањењу и побољшању свеукупне понуде радних места, али радимо и на квалитету радне снаге, у сарадњи са сектором образовања“, рекао је Мали.

Министар финансија осврнуо се и на раст спољнотрговинске размене истучући да је стабилизована током 2018., а да се наредне године очекује побољшање платнобилансних кретања. Када је реч о структурним реформама, Мали се осврнуо на реформе у свом ресору, истичући као кључну реформу Пореске управе и система опорезивања.

„Неопходно је да мењамо порески систем и да га што више прилагодимо привреди и грађанима“, рекао је министар.

Он додаје да ће управо порески подстицаји допринети даљем расту привреде, те да ће до краја године бити усвојен сет закона који ће садржати мере које треба да допринесу даљем привредном расту. Мали посебно истиче стимулативне мере које ће олакшати пословање послодавцима, као што је смањење доприноса за незапосленост за 0,75 одсто, и убрзање стопе амортизације, који су привредници посебно тражили, а како би могли више да улажу у машине и опрему.

Министар наводи и да се интензивно прати пословање државних и јавних предузећа, те да ће ускоро уследити приватизација или проналажење стратешких партнера за поједина предузећа.

„И сами знате да буџет не може да трпи јавна и државна предузећа која послују са губицима. Увели смо контролне механизме, на који начин се новац троши и инвестира. Зато је кључно да се спроведу структурне реформе до краја и да се и та предузећа, уз добру приватизацију или проналажење стратешких партнера, тржишно позиционирају и у будућности позитивно послују“, навео је министар.

Министар је подсетио да се ради на развојном буџету за 2019. годину, у коме је фискални простор посвећен повећању капиталних улагања и убрзању инвестиционих улагања државе.

Он је закључио да је Србија успела да достигне уравнотежен и усклађен буџет, што је предуслов за одговорну и предвидиву фискалну политику.


Фото: Танјуг