Синиша Мали: Новца за пензије има довољно у буџету, у наредним годинама биће све веће

Датум укидања Закона о привременом уређивању начина исплате пензија у Србији биће саопштен у среду, након завршетка разговора делегације Међународног монетарног фонда (ММФ) са министром финансија Синишом Малим, а увећан износ на својим рачунима пензионери ће видети у децембру или јануару следеће године.

Министар финансија каже за Тањуг да новца за пензије има довољно у буџету, да ће оне у наредним годинама бити све веће, а са ММФ-ом ће се у понедељак разговарати и о повећању плата запослених у јавном сектору, реформи јавних предузећа, смањењу парафискалних намета, бројних пореза и доприноса који оптерећују привреднике, али и могућностима за умањење акциза на гориво.

„Новаца за пензије има у буџету“, јасан је Мали и прецизира да је само ствар договора са ММФ-ом када ће почети исплата увећаних пензија и да би то могло да буде, „или у новембру, да би се прва пензија ‘видела’ у децембру, или у децембру, да би се прва пензија ‘видела’ у јануару“.

Пензионери су поднели највећи терет реформи, каже министар и поручује да су „тешка времена иза нас“, те да ће одлука о укидању Закона о умањењу пензија највише значити старијим грађанима који имају најниже пензије, 25 и 30 хиљада динара.

„Ниједан пензионер у Србији неће имати мању пензију него што је имао 2014. године, а сви пензионери ће имати између 8,4 и 13 одсто већу пензију у односу на период од пре четири године“, каже министар.

Говорећи о предстојећим састанцима са делегацјом ММФ-а, која ће боравити у Београду од 11. до 13. јуна, каже да очекује наставак аранжмана са том међународном институцијом и подсећа да бројке показују да је наша „преговарачка позиција“ чврста.

То илуструје подацима да је у првих пет месеци ове године укупан суфицит у буџету 2,2 милијарде динара, а да је раније био планиран дефицит од скоро 37 милијарди.

„Дакле, много је боље стање у буџету. Желим да са ММФ-ом наставимо сарадњу и преговарамо о новом аранжману до 2021. године како би све оне резултате које је Влада остварила у претходном периоду, а на основу тешких и храбрих одлука из 2014. године сачували, економију додатно унапредили како би у будућности била још стабилнија и јача“, објашњава Мали.

Највећи изазов као новом министру финансија биће му, каже, да Србија, поред одржања фискалне стабилности, задржи позитивну стопу раста БДП-а која, подсећа, у прва три месеца ове године износи 4,6 процената више у односу на прошлу годину.

У разговору са представницима ММФ-а покушаће да пронађе и нове моделе за даљи раст економије како би се побољшало пословање привреде и грађана:

„Размишљамо о смањењу неких пореза, доприноса, парафискланих намета, који тренутно постоје у привреди Србије, а можда и акциза о којима се прича ових дана“, рекао је Мали.

Фото: Раде Прелић, Танјуг