Синиша Мали: Напредак на ранг листи конкурентности, добра вест за грађане Србије

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас, приликом представљања резултата Глобалног индекса конкурентности Светског економског форума (WEF) за 2018 годину, да је вест да је Србија напредовала за пет места, заузевши 65 место – добра вест за грађане Србије, јер је напредак на тој листи, на којој је 140 земаља, доказ да су спроведене реформе биле успешне и да су допринеле бољем животном стандарду и пословном амбијенту у Србији.

Мали је прецизирао да га као министра финансија нарочито радује то што смо добили боље оцене за четири области – у макроекономској стабилности, финансијском систему, способности за иновирање и инфраструктури.

„Честитам грађанима Србије на сјајној 2018 години, Србија је напредовала пет места на листи која је добар показатељ боље конкурентности и атрактивности наше земље за потенцијалне инвеститоре. Оно што мене радује је већи раст у односу на све земље у региону. И када посматрате 140 земаља које су на овој листи ми имамо надпросечни раст. То је веома охрабрујуће и показује да смо на правом путу реформи наших система и идемо ка томе да из године у годину повећамо квалитет живота и живот грађана Србије“, рекао је министар.

Најбоље је оцењена макрофинансијска стабилност, чему је претходио велики рад на економским реформама.

„Поготово ме радује као министра финансија што смо за макрофинансијску стабилност одлично оцењени. У том погледу, Влада Србије је много урадила протеклих пар година. За првих шест месеци 2018. године имамо 4,9 одсто раст нашег БДП-а што се пресликава и на стопу незапослености, која је са 26 одсто 2012 године, за првих шест месеци ове године пала на испод 12 одсто. Већ треће године имамо суфицит у буџету и то су резултати које слободно могу да кажем ниједна друга економија у Европи нема и то је препознато у Индексу“, рекао је он.

Министар је подсетио на то да је макроекономска стабилност била предуслов за повећање плата и пензија и бољи пословни амбијент у Србији, а важан сегмент су улагања и у инфраструктуру.

„Сада има више простора за улагања у инфраструктуру. Наредне године у буџету имаћемо преко 200 милијарди динара опредљено само за капиталне инвестиције, дакле 25 милијарди више него 2018. године. До краја године завршићемо и Коридор десет и Јужни крак, радимо на прузи Београд – Будимпешта, потписали смо пре неки дан Меморандум о разумевању и сарадњи у изградњи деонице „Моравског коридора“ и гради се велки број брзи саобраћајница попут правца Нови Сад – Рума- Шабац. Радимо на томе да се инфраструктура у нашој земљи још побољша како би постали још атрактивнији и још бољи на овим индексима конкурентности“, рекао је Мали.

Обрадовала га је и оцена реформе финансијског система Србије.

„У реформи финансијског система урадили смо велике ствари. Наша монетарна политика коју спроводимо иде ка томе да динар буде чврст и стабилан, а инфлацију држимо на ниском нивоу. То се није десило деценијама уназад. Слободно могу да кажем да је то веома важан показатељ стабилности финансијског система“, рекао је он.

Према његовим речима велики посао урадила је Агенција за осигурање депозита која је недавно огласила продају преко 250 милиона евра старих потраживања банака из стечаја, по први пут.

„Наш циљ није само да намиримо повериоце, већ и да ту имовину ослободимо колатерала и активирамо је како би допринела расту наше привреде“, додао је министар.

Министар је као значајну област у којој смо напредовали истакао и унапређење ИТ сектора. Наиме, захваљујући том сектору, Србија је препознатљива на светском тржишту, а министар каже да нас очекују додатне инвестиције у ту област, као и додатне олакшице.

„Милијарду евра извоза остварује ИТ сектор у Србији ове године а како је најавила премијерка Ана Брнабић биће додатних улагања од 100 милиона евра у ИТ инфраструктуру. Завршава се Технолошки парк у Новом Саду, а наставља да се гради и Технолошки парк у Нишу“, истакао је Мали.

Он је истакао и да очекује унапређење електронске управе и сервиса Е-управе и да очекује да ће се са мерама које предузима Влада Србије, резултати видети 2019. године.

„У свакој случају, честитам грађанима Србије, мислим да је ово сјајан резултат“, закључио је Мали.

Фото: Танјуг