Синиша Мали: Морамо да смањимо нецаринске баријере које спречавају развој трговине

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали учествовао је данас на састанку министара економије у оквиру Берлинског процеса у Бечу, где је говорио о имплементацији Акционог плана за регионални економски простор на западном Балкану (МАП), са посебним акцентом на трговину.

Министар је на панелу “Регионални економски простор” истакао да је, када је реч о трговини, успешна имплементација акционог плана веома важна, јер ће допринети расту трговине и запошљавања у региону, створити услове за даље привлачење инвестиција и допринети бржој хармонизацији са стандардима ЕУ.

„То је оно чему Влада Републике Србије тежи и зато је важно да овај план што ефикасније спроведемо. Иначе, од 2006. године ЦЕФТА је окосница наше економске сарадње и она ће наставити да игра важну улогу у нашој трговини. Захваљујући чланству
у ЦЕФТИ повећаo се извоз, конкурентност и продуктивност, али нису искоришћени сви њени потенцијали“, рекао је министар финансија и додао да Република Србија остварује суфицит у трговини са чланицама ЦЕФТЕ.

Према речима министра финансија, робна размена и трговинска сарадња са чланицама ЦЕФТЕ је од стратешког значаја, а само прошле године Република Србија је имала 3,9 милијарди евра трговинске размене са чланицама ЦЕФТЕ, од чега је 3,1 милијаде наш извоз.

Зато је, како је истакао, важно да се види начин како да се смање нецаринске баријере које спречавају развој трговине у нашем региону, јер се на тај начин поспешује развој инфраструктуре и нових радних места, што и јесте политика Владе Републике Србије.

„Не вреди нам да градимо брзе ауто-путеве ако онда камиони који превозе нашу робу треба сатима да чекају на границама да би се та роба допремила до коначног одредишта“, рекао је Синиша Мали.

Синиша Мали се, говорећи о успостављању јаче економске сарадње и боље повезаности западног Балкана, осврнуо и на три протокола који тек треба да буду усвојени. Реч је о Додатном протоколу 5, Додатном протоколу 6 и Додатном протоколу 7.

Министар је истакао да је до сада пет чланица ЦЕФТА имплементирало Протокол 5, као и да га је Влада Републике Србије усвојила и послала Скупштини на ратификацију.

„Имплементација Протокола 5 поједноставиће поступке царинске и граничне контроле како би повећали трговину у региону. Овај протокол решиће проблеме са којима се тренутно суочавамо, а то су дуга чекања камиона са робом на граничним прелазима. Годишње се изгуби 26 милиона сати због чекања камиона на границама и то морамо да решимо – како да смањимо и уклонимо нецаринске баријере да би цео регион радио као један и како би повећали наше производне капацитете и отворили нова радна места. Очекујемо да ће овај протокол ступити на снагу код свих потписница до краја године, како је и планирано“, навео је Мали.

Говорећи о Протоколу 6, који ће осигурати повећање трговине услугама и признавање професионалних квалификација, министар је изразио уверење да ће његово брзо усвајање такође значајно допринети економијама у региону западног Балкана.

Протокол 7, о којем ће разговори бити интензивирани на јесен, ће према речима министра финансија Републике Србије доказати нашу посвећеност остваривању заједничких циљева – смањењу и потенцијалној елиминацији нетарифних баријера у региону.

„Истичем да је Влада Републике Србије веома посвећена испуњавању својих обавеза које предвиђа МАП и тако ће бити и у наредном периоду, јер сматрамо да је економска интеграција западног Балкана од непроцењивог значаја“, навео је министар.

Он је рекао и да охрабрује податак, који ће сутра и званично бити објављен од стране Европске комисије, да је у последњих пар година, у региону западног Балкана, отворено 638.000 нових радних места, од чега 400.000 у Србији.