Синиша Мали: Конкретним мерама олакшаћемо пословање привреди

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да Министарство финансија ради на конкретним мерама којима ће се убрзати царинске и пореске процедуре, олакшати пословање привреди и побољшати животни стандард грађана.

Министар је гостујући на телевизији „Хепи“, рекао да је са великом одговорношћу и ентузијазмом дошао на чело Министарства финансија, јер је желео да предузме конкретне мере на реформама које ће подстаћи даљи привредни раст Србије.

Он је истакао да
је приоритет даља реформа пореске администрације.

„Не желим да порезници иду насумично по кафићима и гледају да ли се издају фискални рачуни. Морамо системски да решимо тај проблем, да се види у систему где пореска инспекција треба да оде у контролу. Порез мора да се плаћа, а важно је да грађани од тога виде корист кроз изградњу нових школа, болница и вртића“, рекао је Синиша Мали, додајући да ће у наредном периоду и рад Управе царина бити још ефикаснији.

Говорећи о Предлогу царинског закона, који је Влада Републике Србије јуче усвојила, министар финансија је рекао да ће то законско решење поједноставити царинске процедуре, смањити чекање и папирологију и увести електронско пословање између царине и приватног сектора.

Министар Синиша Мали је подсетио и на пореске олакшице које су у припреми, а које ће стимулисати запошљавање и растеретити привреднике и повећати им ликвидност, попут убрзаног повраћаја ПДВ-а и смањења пореза или доприноса на зараде.
„Тренутно разматрамо колико и шта можемо да урадимо по питању пореских олакшица па ћемо о том плану разговарати са ММФ-ом у септембру“, рекао је министар и додао да је ММФ веома задовољан до сада постигнутим резултатима.

Он је најавио и пореске олакшице за почетнике у пословању, а које ће се огледати у ослобођењу плаћања пореза на зараде и доприноса за обавезно социјално осигурање у првој години пословања.

„Најтеже одлуке су иза нас и сада хоћемо да стимулишемо привредни раст. Следеће године ћемо имати више инвестиција у инфраструктуру, иако је ова година већ рекордна. Желимо да Србија буде земља знања, нових технологија и напредне економије и у том правцу спроводимо реформе. Сада нам остаје да задржимо овај ниво и да, кроз нове изворе раста и повећање плата и пензија, постигемо још бољи животни стандард грађана и да младе задржимо у земљи да овде остваре своје снове“, истакао је министар.

Он се осврнуо и на добре макроекономске резултате, наводећи да је у првом кварталу ове године реализован привредни раст од 4,6 одсто, док инфлација никада није била нижа и стабилнија, те да се креће од један до 1,5 одсто.

Према његовим речима, учешће јавног дуга у БДП-у је смањено на испод 60 одсто, а у првих шест месеци ове године Србија је имала више од 30 милијарди динара суфицита у буџету.
„Влада Србије ће наставити да ради на стварању стабилног привредног окружења“, поручио је министар, истичући да ће се и даље водити рачуна о фискалној дисциплини и сваком динару.

Он се још једном захвалио најстаријим суграђанима, што су поднели највећи терет реформи и подсетио да ће ускоро бити укинут Закон о привременом умањењу пензија.
Министар финансија је говорио и о пројекту „Београд на води“, за који је навео да је симбол успеха и напретка Србије у последњих неколико година, те да је то пројекат који вуче целу привреду и грађевинску индустрију напред .

„Србија је данас фактор мира и стабилности захваљујући мудрој политици председника Александра Вучића, а када имате политички и економски стабилну земљу онда вам долазе и инвеститори“, закључио је министар Синиша Мали.