Синиша Мали: Европска комисија потврдила да је Србија лидер у економији

Европска комисија објавила је извештај о економском напретку земаља које су кандидати и потенцијални кандидати за чланство у Европској унији, у коме се наводи да Република Србија има највећу економију у региону, те да је најзаслужнија за добре економске резултате које је остварио регион Западног Балкана.

Коментаришући извештај Европске комисије, који се односи на други квартал 2018. године, министар финансија Синиша Мали каже да је веома задовољан јер је још једном потврђено да је Србија економски лидер на Западном Балкану, те да има значајно већи раст од просечног раста у региону, али и у Европској унији.

– Извештај Европске комисије је потврда да је Република Србија на добром путу, а томе је допринео велики број инвестиција који је реализован у нашј земљи. Раст бруто домаћег производа (БДП) у прва четири месеца ове године износио је 4,6 одсто, у односу на исти период прошле године. Инфлација у јулу је 1,7 одсто, а наша земља је прошле године привукла рекордан број страних директних инвестција, захваљујући којима је отворено више од 20.000 нових радних места – навео је Синиша Мали.

Министар финансија је истакао да најновији извештај Европске комисије показује да је Србија прва од земаља кандидата и потенцијалних кандидата када је реч о смањењу незапослености и отварању нових радних места.

– Неопходно је да имамо стабилну и јаку економију ако желимо да постанемо пуноправни члан Европске уније.
Европска комисија прати резултате свих земаља које су кандидати и овај извештај је добар сигнал за нашу земљу и подстрек да наставимо још јачим темпом – истакао је министар Мали.

У извештају Европске комисије се наводи да се наставља економски раст на Балкану, при чему је раст годишњег бруто домаћег производа (БДП) у првом кварталу 2018. године скочио са 3,5 одсто у поређењу са просечном стопом раста од 2,7 одсто у претходном кварталу. Како се наводи, најзаслужнија за тај раст је Србија (раст са 2,4 у последњем кварталу 2017. на 4,6 у првом кварталу 2018. године).