Синиша Мали: Буџет за 2019. убрзава раст наше економије

„Предлог закона о буџету за 2019. годину резултат је наставка реформи које су започете још 2014. године и конципиран је тако да се процес раста наше економије настави у будућности“, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Гостујући у јутарњем Дневнику РТС-а министар је честитао грађанима на изузетним економским резултатима ове године и подсетио да је у првих девет месеци ове године раст БДП-а 4.5 одсто.

„Ми смо међу пет најбрже растућих економија у Европи, то је огромна разлика у односу на пре десетак година. Имамо трећу годину заредом суфицит у буџету, дакле вишак новца који смо уштедели, 0.6 одсто БДП-а ове године. Стопа незапослености са 25 одсто у 2013. а сада је пала на 12 одсто и наш јавни дуг са преко 70 одсто сада је на 56 одсто као удео учешћа у БДП-у. Управо је буџет за 2019. годину тако конципиран да настави реформски процес и да убрзамо раст наше економије наредне године и још повећамо животни стандард грађана“, рекао је Мали.

Министар је истакао да су три одлике буџета: значајно повећање животног стандарда грађана, растерећење привреде и капитална улагања.

„У буџету за 2019. годину имамо повећане пензије и желим да захвалим нашим најстаријим суграђанима још једном на терету који су поднели пре неколико година. Резултат тих реформи се сада види, пензије у Србији су од октобра ове године за осам до 13 одсто веће него 2014. Дакле, пензије су никад веће. Такође, плате у јавном сектору биће увећане од седам до 12 одсто од 1. јануара, што је огромно повећање“, каже Мали.

Министар је подсетио и на то да се од 1. јануара минимална цена рада повећава за 8.6 одсто, дакле, на 155 динара по сату. Минималац, каже, прелази износ од 27.000 динара, а све то је снажна порука и сигнал да су реформе дале свој резултат.

Он подсећа и да је врло важна карактеристика буџета никад веће капиталне инвестиције, што је био предлог Фискалног савета и ММФ-а, те је у буџету за капиталне инвестиције опредељено укупно 220 милијарди динара.

„Ове године, учешће у буџету је било 3.6 одсто, а наредне године идемо на 4 одсто. То је снажан допринос стопи раста привреде“, каже министар.

Мали је казао да је буџет за ову годину реализован у складу са планом.

„Невероватно је колико смо ефикасни по питању инвестиција и улагања у инвестиције. Коридор 10, оба крака, биће готова по плану до краја ове године и то је добро. Сав новац који определимо за то на крају се и потроши што управо доприноси стопи раста“, нагласио је министар финансија.

Он је указао на трећу карактеристику буџета – растерећење привреде и подстицаји за раст.

„Развојна подршка нашој привреди има два елемента: један је смањење оптерећења на зараде, историјска ствар, многи причају о томе већ деценијама али нико никада није смањио оптерећења на зараде. Дакле, укида се тај допринос за незапослене на терет послодавца. То јесте 0.75 али је велики сигнал да је то пут којим желимо да идемо. То је на терет буџета 12 милијарди динара годишње, толико је држава преузела на себе, а обезбедила привреди више новца за евентуално повећање плата и веће инвестиције. С друге стране, имамо читав сет закона, у Скупштину следеће недеље улазимо не само са законом о буџету, имам 27 закона укупно, то су измене закона о порезу на добит предузећа, доходак грађана, порезну имовину итд. који у себи садрже огромне пореске подстицаје“, каже министар.

Министар сматра да ће нови буџет, као и пратећи закони побољшати позицију Србије на Дуинг бизнис листи.

Министар наводи да је Канцеларија за јавна улагања добила никад већи буџет око 10 милијарди динара, а да су свакако изузетно значајне велике инвестиције, попут Моравског коридора, наставка рада на обилазници око Београда, у Прељини, Пожеги, Научно-технолошком парку у Новом Саду, Клиничком центру у Београду.

„То значи за грађане Србије још стотине реновираних домова здравља, школа, вртића у Србији и желим да честитам грађанима Србије јер је ово њихов буџет, ово је последица и резултат реформи које су се спроводиле још од 2014. године и сада грађани Србије виде ефекат тога“, закључио је министар.