Сенић: Очекујем већу одговорност у пословању јавних предузећа

Државни секретар у Министарству финансија и привреде Влајко Сенић изјавио је да, према Закону о јавним предузећима који је данас ступио на снагу, конкурси за избор директора тих предузећа морају бити расписани најкасније до јуна идуће године, изразивши уверење да ће расписивање тих конкурса уследити врло брзо после Нове године.

Сенић је оценио да се ради о најбољем закону који је икада донет у области јавних предузећа у Србији, јер је у потпуности уведен принцип јавности избора директора, укинути су управни и уведени надзорни одбори, уведена финансијска одговорност кроз кварталне извештаје, и јавност ће моћи да прати резултате пословања јавних предузећа.

„Оно што је наше очекивање јесте много већа одговорност у области пословања јавних предузећа, самим тим много мањи трошкови за пореске обвезнике“, рекао је Сенић и додао да на годишњем нивоу држава кроз централни буџет и буџете локалних самоуправа троши стотине милиона евра на субвенције за рад јавних предузећа.

Он је рекао да је уверен да ће доследна примена овог закона омогућити да се, избором људи који задовољавају услове прописане законом, много боље управља јавним предузећима и да самим тим њихов рад буде квалитетнији и мање кошта грађане Србије.

Сенић је прецизирао да су јавна предузећа у обавези да своја акта у наредна два месеца ускладе са новим законом, моментално управни одбори постају надзорни одбори, а влада ће временом именовати нове чланове надзорних одбора, максимално пет на нивоу републике и три на нивоу локалних самоуправа, које ће именовати јединице локалне самоуправе.